Žena gleda kroz prozor, Foto: Profimedia

ispovest

Bosanka Marija se udala za Nemca i rodila mu četvoro dece: Sad je svi odbacili, razbolela se zbog...

Bosanka Marija otišla je osamdesetih godina u Nemačku kod sestre, želeći da stvori sebi bolju budućnost, a život joj se, zapravo, promenio iz korena.

Objavljeno: 23.10.2024. 09:01h > 09:06h

Odnosi između roditelja i dece, posebno kada naslednici odrastu, čini se, postaju sve komplikovaniji, uprkos činjenici da se nikad više nije pričao o vaspitanju. Neretko se desi da sinovi i ćerke okrenu leđa očevima i majkama, a razlozi su najrazličitiji. Tako se jedna gospođa iz Bosne i Hercegovine po imenu Marija suočila sa veoma razočaravajućom situacijom koja je umnogome uticala na njeno zdravlje.

Naime, u mladosti otišla je kod sestre u Berlin koja je držala restoran. Radile su zajedno, posao se razvijao, ali ubrzo je Marija, kako je istakla, izgubila glavu za jednim Nemcem, bio je redovni gost kod njih u kafani. Malo po malo, došlo je do upoznavanja, zbližavanja, a potom su uplovili i u vezu.

Mislila je da će njihova romansa biti kratkog daha, ali desilo se sve suprotno. On se bavio transportom, imao je svoj stan, a kako su se oni sve bolje slagali, predložio joj je da žive zajedno posle nekoliko meseci zabavljanja.

- Smatrala sam da možemo imati prelepu budućnost. Pristala sam odmah na njegov predlog, čak niko od mojih nije imao ništa protiv. Nakon godinu dana zajedničkog života napravili smo i svadbu, a ubrzo sam ostala i u drugom stanju. Prvo smo dobili devojčicu. Iako je voleo najviše na svetu, želeo je i sina. I ja sam oduvek maštala o velikoj porodici. Dobili smo četvoro dece, tri naslednica, a onda je stigao i naslednik - napisala je Marija u svojoj ispovesti na "Redditu".

Međutim, nakon što su dobili treće dete počeli su problemi.

- Posao je malo slabije išao, muž je sve više pio. Ja sa troje dece nisam imala kud. Trpela sam svašta, misleći da će se sve brzo srediti. Velika radost je stigla u naš dom kada smo dobili i sina. Činilo mi se da se sve opet vraća u normalu- otkriva Marija i dodaje:

Devojkafoto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

- Nisam ni pomislila, niti posumnjala da me vara. Posle nekih mesec dana od četvrtog porođaja uzela sam njegov telefon da pozovem najstariju ćerku i tad sam slučajno videla silne poruke i pozive sa koleginicom sa posla. I preko toga sam bila prešla, želeći da moja deca odrastaju pored oce i majke.

Sa ove distance kada pogleda, sebe je stavila na poslednje mesto, pamti samo povremene trenutke radosti, a onda je doživela od svoje dece ono što ni u snu nije očekivala.

- Sva naša deca postali su, hvala Bogu, uspešni ljudi, imaju svoje karijere, stanove, dve ćerke su se udale, treća ćerka i sin nisu još. Nisam to dugo htela sebi da priznam, iako su znali, doduše površno, šta sam sve trpela od njihovog oca - od raznih scena kad dođe pijan kod kuće do neverstava, okretali su se ka njemu. Više su cenili njegovo mišljenje, dok ih moje nije ni sa. Bila sam im dobra samo kada treba da im nešto spremim ili pomognem. Kada im je to postalo manje potrebno, postala sam nebitna u njihovim životima. Čak me niko od njih više ne oslovljava sa "mama", zovu me po imenu i to kad se sete - ističe Marija i nastavlja:

- Kako su odrastali, krenuli u škole, izlaske, govorili su da se razlikujem od roditelja njihovih drugara koji su bili Nemci. Nisam dugo ni radila, zbog njihovog odgajanja, jer je muž bio stalno na putu, na kraju su i to počeli da mi zameraju. Zašto sam bila domaćica, a nisam više radila na sebi. Obraćaju mi se sa takvim poniženjem u glasu, da to ne mogu ni da opišem. To me najviše i pogađa, jer nemaju razloga.

Nedavno je smogla snage i pitala ih šta se dešava, a za odgovor koji je dobila, nije bila spremna.

- Rekli su mi da su oni u potpunosti odgajani kao Nemci u Berlinu, te da su za njih neki moji stavovi i razmišljanja neshvatljivi i da se sa ocem mnogo bolje razumeju, bez obzira na njegove loše postupke prema meni. Čak mi je srednja ćerka rekla da sam možda i zaslužila to što me je muž varao, jer nisam držala do sebe - napisala je žena na "Redditu".

Bonus video:

(Espreso/Stil/M.L.)