Mekdonalds, Foto: Profimedia

masovno trovanje

Jeli hamburgere, pa se otrovali: Amerika na nogama zbog hrane u Mekdonaldsu, oglasili se iz kompanije

Zvaničnici Mekdonaldsa kažu da su neki slučajevi oboljevanja povezani sa lukom koji obezbeđuje jedan od dobavljača

Objavljeno: 23.10.2024. 08:21h

Najmanje jedna osoba je preminula, deset ih je hospitalizovano, a 49 se razbolelo zbog trovanja bakterijom ešerihijom koli u franšizama Mekdonaldsa u deset američkih saveznih država.

Zvaničnici američkog Centra za kontrolu bolesti i zdravlja (CDC) tvrde da su svi slučajevi povezani sa hamburgerima Quarter Pounder svetski poznatog lanca brze hrane Mekdonalds.

Starija osoba prminula je u Koloradu, dok je među hospitalizovanima i jedno dete. Infekcije su prijavljene između 27. septembra i 11. oktobra u Koloradu, Ajovi, Kanzasu, Misuriju, Montani, Nebraski, Oregonu, Juti, Viskonsinu i Vajomingu“, navodi se u saopštenju CDC-ja.

Mekfoto: Profimedia

Najviše slučajeva trovanja zabeleženo je u Koloradu – 26, piše CNN.

„Svi građani sa kojima je obavljen razgovor posvedočili su da su u jeli u Mekdonaldsu, a većina ih je konzumirala Quarter Pounder hamburgere“, navodi CDC u svom izveštaju.

Američki Sekretarijat za poljoprivredu (USDA), Uprava za hranu i lekove (FDA) i državni zdravstveni istražuju slučaj trovanja. Iako konkretan sastojak još nije identifikovan kao uzrok, veruje se da je trovanje izazvali govedina i luk.

Mekdonalds: „Luk od dobavljača verovatno uzrok trovanja“

Zvaničnici Mekdonaldsa kažu da su neki slučajevi oboljevanja povezani sa lukom koji obezbeđuje jedan od dobavljača.

Kompanija je zaustavila distribuciju luka i privremeno povukla sporni hamburger sa menija u državama sa prijavljenim slučajevima, kao i u delovima Ajdaha, Nevade, Novog Meksika i Oklahome.

„Bezbednost hrane shvatamo veoma ozbiljno i to je jedina ispravna stvar“, saopštila je kompanija.

Bakterija ešerihija koli nalazi se u crevima životinja i životnoj sredini. Infekcija može izazvati teža oboljenja, uključujući groznicu, grčeve u stomaku i krvavu dijareju, piše RTS.

Osobe sa takvim simptomima treba odmah da potraže zdravstvenu pomoć i daju informacije o obroku.

Bonus video:

(Espreso/Nova/M.L.)