NATO, ilustracija, Foto: Ting Shen / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

stanje nikako nije dobro

NATO petlja ispred ruskog dvorišta, Moskva hitno reagovala i dodatno zabiberila: Koplja se slomila na ovom čoveku!

Ruske vlasti smatraju da su prekršene odredbe Moskovskog ugovora iz 1990.

Objavljeno: 22.10.2024. 17:50h

Ruske vlasti su danas pozvale nemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u znak protesta zbog otvaranja nove baze NATO u Baltičkom moru, čiji je cilj koordinacija snaga država članica zone u blizini Rusije.

"Ambasador Nemačke u Moskvi je pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova i uložen mu je jak protest", navodi se u saopštenju ruske diplomatije.

"Vašington, Brisel i Berlin moraju da znaju da će širenje vojne infrastrukture NATO na teritoriji bivše Istočne Nemačke (DDR) imati najnegativnije posledice i da neće ostati bez odgovora", dodaje se u saopštenju.

Prema Moskvi, ovakav pristup nemačkih vlasti "nastavak je tihe revizije rezultata Drugog svetskog rata i militarizacije zemlje".

Kremlj, ilustracijafoto: AP Photo Pavel Bednyakov

Ruske vlasti smatraju da su prekršene odredbe Moskovskog ugovora iz 1990. kojim se uspostavlja međunarodni status Nemačke posle njenog ponovnog ujedinjenja i koji zabranjuje stacioniranje i raspoređivanje stranih snaga na teritoriji bivše DDR.

"Tražili smo hitna i iscrpna objašnjenja od Berlina" o otvaranju ovog štaba NATO, navelo je rusko ministarstvo.

Ruska diplomatija je povukla paralelu sa "remilitarizacijom Rajnske oblasti 1936. godine", ključnom epizodom na putu nacističke Nemačke ka Drugom svetskom ratu, i optužila Zapad da nije naučio lekcije iz te priče.

Prema navodima nemačke vojske, baza koja se nalazi u Rostoku u Baltičkom moru imaće za cilj da "koordinira pomorske aktivnosti" i da alijansi pruži "trenutnu sliku o pomorskoj situaciji" u toj oblasti.

Takođe ima za cilj da brani interese država članica Alijanse pred "agresivnim akcijama, posebno zbog blizine Rusije".

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)