Foto: Tamara Trajković

ukusno

Picerija vam neće pasti na pamet više: Domaćice su godinama čekale ovaj recept, napravite testo kao iz restorana

Recept za testo je jednostavan i lako će vam poći za rukom da ga napravite

Objavljeno: 22.10.2024. 16:45h

Domaće testo za picu gotovo nikada ne bude onako tanko i hrskavo, a nadev sočan kao kod pice koju kupujemo u piceriji.

Trik je u tome što pica-peći mogu da razviju mnogo višu temperaturu, koja igra veliku ulogu u hrskavosti testa. Ali, veoma sličan rezultat dobićete i ako spremite picu u kućnoj radinosti i pečete je u vreloj rerni.

Recept za testo je jednostavan i lako će vam poći za rukom da ga napravite.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna tip 400
  • 500 g oštrog brašna tip 400
  • 10 g svežeg kvasca
  • 500 ml vode
  • 50 ml ulja
  • kašika šećera
  • kašičica soli
foto: Tamara Trajković

Priprema:

Zagrejte vodu toliko da bude mlaka, pa odvojte polovinu i u nju dodajte šećer, izmrvljen kvasac i kašiku mekog brašna. Sve dobro razmutite tako da nema grudvica i ostavite da odstoji desetak minuta.

U veliku vanglu sipajte brašno, dodajte aktiviran kvasac, ulje, so i drugu polovinu količine mlake vode. Mesite dok testo ne postane glatko.

Posudu sa testom prekrijte pamučnom krpom ili providnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom ga premesite, razdelite ga u loptice i svaku pomoću oklagije razvucite na veličinu pleha u kom ćete peći pize.

foto: Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia

Plehove u kojima ćete peći pice nemojte podmazivati uljem, jer će testo biti zapečeno - najbolje je da stavite papir za pečenje i da ga pospete brašnom, pa da onda stavite testo.

Da bi pica bila sočna, pre nego što je stavite u rernu koju ste zagrejali na maksimum, nanesite najpre nadev napravljen od pelata i maslinovog ulja, potom izrendan kačkavalj, a onda i ostale sastojke po želji. Pecite na najvišoj temperaturi dok ivice testa ne porumene.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Ona/prenela:B.S.)