AU, ČOVEČE!
Domaćice, ove rolate morate napraviti za slavu: Od 1 smese napravite 2 rolata i uštedite koji dinar, recept za 10
Ovi rolati su praktični i brzi za pripremu
Slani rolati su uvek dobar izbor za slavsko predjelo jer su veoma dekorativni i ukusni. Ovi rolati su praktični i brzi za pripremu, a sa ukusima možete eksperimentisati.
Donosimo vam recept za dva ukusna rolata koji se prave od iste smese, a nestaće sa stola čim ih iznesete na slavsku trpezu.
Potrebni sastojci:
6 belanaca
malo soli
Rolatfoto: Printscreen Youtube
Za rolat od šargarepe:
500 gr šargarepe
komadić putera ili malo ulja
3 žumanceta
2 pune supene kašike brašna
malo soli
Za rolat od spanaća:
200 gr spanaća
3 žumanceta
2 pune supene kašike brašna
malo soli
Za punjenje promešati:
280 gr sira
200 gr kisele pavlake
6 tanko sečenih parčića šunke
1 čen belog luka
Način pripreme:
Za rolat od šargarepe očistite šargarepu i narendajte je na sitnije rende, zatim je propržite na zagrejanom puteru uz povremeno mešanje da malo omekša. Odvojite belanca od žumanaca (6 jaja). U belanca dodajte kašičicu soli pa ih umutite u čvrst šne. Proprženu šargarepu prebacite u posudu, dodajte so, 3 žumanca i 2 pune kašike brašna pa sve dobro promešajte. Belanca podelite na pola i tu jednu polovinu dodajemo u šargarepu i mešamo. Kada je smesa gotova izručite je na pleh obložen pek paprom i poravnajte. Pecite u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.
Za rolat od spanaća biće nam potreban prethodno obaren spanać. Takođe dodajemo so, 2 kašike brašna, 3 žumanca i mešamo. Zatim dodajemo preostalu smesu od belanaca. Po istom principu smesu stavljate u pleh i pečete.Pečen rolat od šargarepe uvijte zajedno sa pek papirom na kom se pekao i ostavite tako urolano da se ohladi. isto to uradite i kad se drugi rolat ispeče. Za fil pomešajte kiselu pavlaku i fetu. Sa pola fil premažite rolat od šargarepe pa ga ponovo zarolajte i ostavite u frižider da se stegne. U drugu polovinu fila po želji dodajte izgnječen čen belog luka ili prepečen susam. Namažite rolat od spanaća pa preko fila stavite šunku, pa još malo fila, zarolajte i ostavite u frižider. Kad se stegne secite i služite.
Bonus video:
(Espreso / BlicŽena/Prenela:M.S.)