Vuk Raljević je mlad poljoprivrednik, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

kapa dole, dečko

Obrađuje više hektara zemlje nego što ima godina: Vuk dan započinje u štali, mladić je pravi primer domaćina (FOTO)

Radni dan ovog mladog domaćina tokom sezone traje i do 12 sati, ustaje ranom zorom i već oko 5 sati ujutru je na njivi

Objavljeno: 22.10.2024. 14:26h

Dok se veliki broj mladih odlučuje da ode iz svog rodnog grada u Beograd ili u inostranstvo, dvadesetdvogodišnju Vuk Roljević iz Baluge kod Čačka ni u jednom trenutku nije pomislio da ode čak ni iz svog sela. Odrastao je u porodici poljoprivrednika, uspešnih povrtara i nastavio je tim putem. Sada je on jedan od najmlađih poljoprivrednika u Srbiji, ali i veliki domaćin koji poštenim radom sa svojih deset prstiju zarađuje novac. Ovaj vredni mladić obrađuje više hektara zemlje, nego što ima godina.

- Imamo 25 hektara zemlje, bavimo se povrtarstvom, imamo površine pod krompirom, kupusom i keljom, ali kupus nam je primaran. Od malena sam u ovom poslu. Godinama su se kupovale mašine, pravilo domaćinstvo i mene je to sve sačekalo. Na meni je bilo samo da odlučim da li želim da radim i nastavim, a naravno da sam to želeo. Volim selo, rad na njemu, volim tu slobodu i nikada nisam ni pomislio da bih mogao poput mojih vršnjaka da odem u grad, kaže Vuk za RINU.

Vuk Raljević se bavi poljoprivredomfoto: RINA/Ustupljene fotografije

Radni dan ovog mladog domaćina tokom sezone traje i do 12 sati, ustaje ranom zorom i već oko 5 sati ujutru je na njivi. Osim 25 hektara zemljišta, Vuk ima i hladnjaču za skladištenje povrća kapaciteta oko 1500 kubika.

- Ono što je najvažnije jeste da za kupus imamo zagarantovano tržište. Sve što se proizvode to se i proda, kamioni nam dolaze ispred kuće. Imamo odličnu saradnju sa jednom domaćom firmom iz Beograda, koja kupus kiseli. Sve ide na domaće tržište. Zbog odluke da ostanem na selu nikada se nisam pokajao, volim prirodu, volim mir. Volim da radim, ali kad čovek radi za sebe koliko god da zaradi, ta sloboda nema cenu. Nije uvek lako, ima puno izazova danas u poljoprivredi ali uz veliki trud to sve može da se prevaziđe. Jedino što nisam siguran jeste da li ćemo dodatno širiti proizvodnju, jer je teško danas biti poljoprivrednik, ali to ćemo još videti. Ono što je sigurno jeste da planiram ostati u mom selu, rekao je Vuk.

FOTO: RINA/Ustupljene fotografije
FOTO: RINA/Ustupljene fotografije
FOTO: RINA/Ustupljene fotografije
FOTO: RINA/Ustupljene fotografije
FOTO: RINA/Ustupljene fotografije
FOTO: RINA/Ustupljene fotografije
FOTO: RINA/Ustupljene fotografije

Iako ima mnogo posla na imanju, ovaj mladić za primer stigne i da izađe sa društvom, ali i da se posveti svom hobiju – uzgoju konja koje mnogo voli. Dan mu započinje ako ne na njivi, onda je Vuk u štali kako bi nahranio i „namirio“ svoje ljubimce.

Bonus video:

(Espreso/RINA/Prenela: N.J)