OPREZ
Ovo nikad ne radite dok kuvate pasulj: Mnogi greše, a uopšte nije naivno!
Kuvanje pasulja je prilično jednostavno, ali priprema pre same termičke obrade može biti malo zahtevnija i zahteva vreme
Bez obzira na to da li ste više za čorbast pasulj ili prebranac, pasulj je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji.
Kuvanje pasulja je prilično jednostavno, ali priprema pre same termičke obrade može biti malo zahtevnija i zahteva vreme. Da bi pasulj bio pravilno skuvan, potrebno ga je potopiti noć pre kuvanja, a sutradan isprati u dve vode. Ipak, postoje i trikovi koji olakšavaju ovaj proces.
Ako nemate vremena, a želite da pripremite pasulj za ručak ili slavu, oslonite se na savete iskusnih domaćica. One preporučuju da pasulj više ne morate potapati unapred. Umesto toga, uzmite veću šerpu, stavite željenu količinu pasulja i prelijte ga vodom. Promešajte, a onaj pasulj koji ispliva izvadite. Kuvajte dok ne proključa, a zatim procedite, isperite i dodajte novu vodu. Ponovo dovedite do ključanja, poklopite i ostavite da odstoji oko 40 minuta.
Tokom tog vremena, pasulj će nabubriti kao da ste ga ostavili da stoji celu noć. Ponovo ga procedite, dodajte novu vodu i ostavite da proključa. Važno je da ga ne solite tokom kuvanja, jer će mu tada biti potrebno duplo više vremena.
Posolite ga pet minuta pre nego što ga isključite.
Kada završite sa kuvanjem, možete pripremiti prebranac ili dodati suvo meso tokom kuvanja, a začine dodajte pred kraj.
Bonus video:
(Espreso)