Kupus u buretu, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

savet

Muž i žena iz Vranja otkrili kako da kiseli kupus ne propadne: Srbi, zbog ove greške će se odmah pokvariti

Kraj oktobra i početak novembra je idealno vreme za pripremu kiselog kupusa, savetuju supružnici Jelka i Sveta K. iz Vranja

Objavljeno: 22.10.2024. 11:32h > 11:58h

Ko je rešio da i ove zime pravi sarmu od svog kiselog kupusa moraće da izdvoji više novca nego lane. Računica je sledeća: za 20 kilograma kupusa potrebno je najmanje 2.000 dinara, glavice naređane u bure se preliju sa 80 litara vode u kojoj se rastvori kilogram i osamsto grama soli, a cena soli je 80 dinara.

Cene ovog povrća razlikuju se od grada do grada.Kilogram svežeg kupusa na zelenim pijacama širom Srbije košta od 80 do, čak, 150 dinara, a cene su skočile za 40 do 50 dinara u odnosu na lanjske. Jeftinije glavice potrošači mogu da nađu na kvantašima, gde se, u zavisnosti od mesta, kreću od 50 do 120 dinara. U prodavnicama trgovinskih lanaca kilogram je od 70 do 100 dinara.

Sipanje vode u bure sa kupusomfoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Kraj oktobra i početak novembra je idealno vreme za pripremu kiselog kupusa, savetuju supružnici Jelka i Sveta K. iz Vranja, a evo i zašto. Kiseli kupus je po tradiciji najbolja, najzdravija i najeftinija zimska salata. I ne samo to, najukusnija jela pripremaju se od kiselog kupusa - varivo, podvarak, sarma...a i pite sa kupusom nisu isključene.

Prema svojim potrebama i u skladu sa mogućnostima, svako domaćinstvo stavlja kupus da se ukiseli za zimu. Tako se krajem oktobra i početkom novembra u domaćinstvima pune burići veličine od 20 pa do 100 litara. Koliko će kupus biti ukusan i zakiseljen po meri i da li će trajati do proleća, a da se ne pokvari zavisi od samog kvaliteta kupusa, vode kojom se preliva i količine soli koja se stavi.

Na to ukazuju pravi domaćini sa dugogodišnjim iskustvom u tom poslu sagovornici Kurira Vranjanci:

- Ukoliko kupus nije dobrog kvaliteta, on se kvari brzo. Važno je da određenom količinom soli održite njegovu čvrstoću i ukus. Posebno je važno da se dva puta presipa i izmeša voda kojom je preliven da bi se so izmešala i rastvorila, na dnu i na površini bureta u kome je naređan kupus, a slanost bila ista. U protivnom gornje glavice kupusa ne upiju so i brzo propadnu, a donje budu preslane.

Soljenje kupusafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Ističu da ima domaćica koje vole da odrade ovaj proces na „trape-trup“, ofrlje, a to kako znači da kupus preliju vodom, dodaju so i zatvore bure. Nema nikakvog presipanja i ravnomernog rastvaranja soli po pravilu, kako treba. Ukazuju da nerastvorena so na listovima kupusa u tom slučaju može biti štetna po zdravlje, a kiseli kupus preslan i neukusan.

Na kraju sagovornici Kurira otkrivaju da je procena koliko kilograma kupusa treba staviti veoma bitna u svakom domaćinstvu.

Kupus u buretufoto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

- Ako je količina nedovoljna bez ove namirnice ostajete i pre završetka zime. To se nama desilo prošle godine. Imali smo nikad ukusniji kupus, koristili smo ga maltene svakog drugog dana za salatu uz ručak, zato je i bio na izdisaju, jer smo ga brzo potrošili. A tu su i neizbežne sarmice i podvarak. Zato pamet u glavu za narednu godinu rekao sam svojoj supruzi, kupićemo od istog proizvođača, ali ćemo staviti veću količinu. To smo i uradili, glavice kupusa smo naređali nedavno u bure, a sutradan ga zalili vodom u kojoj je rastvorena so - ukazuju domaćini.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/Tatjana Stamenković/Prenela: N.J)