Foto: Profimedia

tuga

Najcrnja vest! Umrla jedna od najpopularnijih glumica

Po završetku trogodišnjeg kursa, odbila je da preuzme uloge u kojima je glavna pažnja za kasting bio njen izgled.

Objavljeno: 22.10.2024. 08:06h > 08:23h

Francuska glumica Kristin Boison koja je svoj prodor na velikom platnu dobila kao 17-godišnjakinja u "Emanueli", umrla je u 68. godini u Parizu.

Boison je tek napustila školu i još je bila maloletna kada joj je Žist Žaken dodelio ulogu u svom erotskom klasiku iz 1974. kao seksualno avanturističku tinejdžerku Marie-An, koja upoznaje Emanuelu (Silvija Kristel) sa sumnjivom likom Mariom.

Nakon što je dobila nekoliko manjih uloga isključivo na osnovu svog tela, Boison je odlučila da se vrati u školu i studira glumu na prestižnom francuskom Konzervatorijumu.

Po završetku trogodišnjeg kursa, odbila je da preuzme uloge u kojima je glavna pažnja za kasting bio njen izgled.

Tokom svoje 40-godišnje karijere, Boison je ostvarila više od 50 filmskih dela, uključujući "Identifikacija žene" Mikelanđela Antonionija (1984), "Jenatsch" Danijela Šmida (1987), "Eksterijer", "Noć" Žaka Brala, "Radio Rejv" Iva Boasea (1989), "Novi život" Olivijea Asajasa (1993), "Dobardan Tugo" Pitera Kasovica (1995), "Sve o glumicama" Majvena (2009) i "Državni poslovi" Erika Valeta (2009).

U isto vreme, Boison je glumila i u brojnim pozorišnim ostvarenjima, pa se tako pojavljivala u predstavama Šekspira, Harolda Pintera, Tenesija Vilijamsa i Ežena Joneska, između ostalih.

Godine 2010. njen lični život dospeo je na naslovne strane nakon što je objavljeno da je pokušala da izvrši samoubistvo skočivši iz svog stana na petom spratu, ali su je u tome sprečili vatrogasci.

Boison je kasnije rekla u intervjuu za slavni magazin "Gala" da je pretila samoubistvom tokom svađe sa svojim tadašnjim partnerom, ali da nikada nije nameravala da se zaista ubije. Rekla je da je to bio trik koji je naučila od svoje nasilne majke i da nije ponosna na incident.

(Espreso/telegraf/prenela PV)