Lijam Pejn, Foto: TikTok Printscreen

šok

Šta je ružičasti kokain od kojeg poznati umiru kao na traci? Zovu ga drogom za visoko društvo, a kilo košta 150.000

Koktel zovu bomba zbog kombinacije delovanja stimulansa i halucinogena te ogromnog opterećenja koje stvara u organizmu.

Objavljeno: 22.10.2024. 07:47h > 07:52h

Lijam Pejn poginuo je pri padu sa terase u Buenos Ajresu, a toksikološki nalazi su otkrili da je u krvi imao tragove kokaina, benzodiazepina, krek kokaina i 'ružičastog kokaina' koji je kombinacija metamfetamina, ketamina i MDMA.

Šta je ozloglašeni ružičasti kokain?

Koktel sintetičke "luksuzne" droge poznat kao ružičasti kokain koji može da izazove niz ozbiljnih i smrtonosnih posledica, povezan je sa smrću Lijama Pejna (Liam Pyne).

Nazvan je po svojoj primamljivoj ružičastoj nijansi stvorenoj pomoću prehrambene boje, droga ironično ne sadrži često kokain. Umesto toga, to je snažna mešavina nekoliko lekova poput sredstva za smirenje ketamina, stimulansa i psihodelika MDMA i amfetamina poput meta, iako postoji nekoliko recepata.

Lekari kažu da može da uzrokuje ekstremnu uznemirenost, halucinacije, zastoj srca i psihozu, navodi Daily mail. Lijam Pejn je drogu dobio preko dva radnika hotela, istraga je u toku.

Koktel zovu bomba zbog kombinacije delovanja stimulansa i halucinogena te ogromnog opterećenja koje stvara u organizmu.

Pink kokain poznat je i kao tuci ili tusi odnosno Pantera Rosa, potiče iz Kolumbije, ali se može naći i u SAD, ŠpaNiji i Ujedinjenom Kraljevstvu već godinama, po ceni između 77 i 83 funti po gramu odnosno od 90 do 100 evra.

Nekoliko sastojaka ružičastog kokaina mogu sami po sebi da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. To uključuje moždani udar i srčani zastoj. Iako ne postoji standardni recept za ružičasti kokain, MDMA/ekstazi, ketamin i amfetamini najčešći su sastojci. Međutim, LSD, halucinogeni poput meskalina, a ponekad čak i moćni opioidi koji izazivaju zavisnost poput fentanila, pronađeni su u nekim mešavinama u prošlosti.

Činjenica da se recepti razlikuju po sastavu i njihovoj razmeri, čini drogu nepredvidljivom i korisnici mogu dožive različite posledice, uključujući smrtonosno predoziranje, čak i ako su u prošlosti koristili drogu u sličnim količinama.

"Kada pročitam mešavine u sastojcima ove droge, jasno je da se izaziva uznemirenost, halucinacije, psihoza, neka vrsta hiperstimulacije", rekao je dr Nelson Medicinskog centra Santa Clara Valley.

Preliminarni rezultati analiza u slučaju Lijama Pejna doneli su ovakve podatke.

FOTO: Printscreen/Instagram/Danielle Peazer
FOTO: Jules Annan / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
FOTO: LUKE / SplashNews.com / Splash / Profimedia
FOTO: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia
FOTO: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Pink kokain pominje se i u priči o Paf Dediju čija je bivša devo0jka Jang Majami krijumčarila ovu drogu za njega, o čemu smo pisali. U tužbi se navodi da je Jang Majami u aprilu 2023. donela ružičasti kokain na festival Water Music u Virdžiniji jer je Paf Dedi to tražio, a njegov saradnik Brendon Pol je to zaboravio. Pol je ranije ove godine uhapšen nakon što je zaustavljen privatni avion repera u Majamiju, u avionu je pronađena droga. Sumnja se da je ovaj muškarac radio kao mula za muzičkog mogula, piše Page six.

Džons tvrdi da je video kako Kombs uzima kokain u gaderoberu, a kako je tražio ružičastu drogu, njegova saradnica Kristina Koram pozvala je Jang Majami koja je stigla privatnim avionom iz Majamija i donela narkotike.

Ružičasti kokain smatra se luksuznom drogom, a jedan gram prodaje se za 77 funti, kao što je napomenuto, dok "obični" kokain obično košta oko46 funti po gramu.

(Espreso/blic žena/prenela PV)