Vladimir Putin i Mohamed bin Zajed, Foto: Artem Geodakyan / AFP / Profimedia

oglasili su se i jedan i drugi

Jedan od najvećih svetskih moćnika došao kod Putina u Moskvu: Šta to kuvaju njih dvojica? Od ovoga se vrti u glavi!

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastaviće da pomažu Rusiji i Ukrajini u razmeni zarobljenika i spremni su da ulože dodatne napore za rešavanje kriznih situacija

Objavljeno: 21.10.2024. 18:07h

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Moskvi, u razgovoru sa predsednikom Ujedinjenih Arpaskih Emirata (UAE) Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, da je interakcija Moskve i Abu Dabija na međunarodnoj sceni važna za globalna pitanja jer dve zemlje aktivno sarađuju u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama.

Putin je istakao da Rusija i UAE imaju značajnu saradnju i u kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i u oblasti obrazovanja.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastaviće da pomažu Rusiji i Ukrajini u razmeni zarobljenika i spremni su da ulože dodatne napore za rešavanje kriznih situacija, izjavio je Bin Zajed u razgovoru sa Putinom.

Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Bin Zajed je rekao da Emirati nastavljaju da ulažu napore u okviru posredovanja u humanitarnim pitanjima i razmeni ratnih zarobljenika, kao i u rešavaju kriza i sukoba u interesu mira u svetu, prenele su RIA Novosti.

- Trgovinski promet (UAE) sa Rusijom u 2023. godini premašio je 11 milijardi dolara. UAE su spremni da ulože napore za dalje povećanje trgovinskog prometa sa Rusijom koji je povećan od 2018. godine - naveo je Bin Zajed.

Bin Zajed je napomenuo da je 2018. godine trgovinski promet između Rusije i UAE, sa izuzetkom naftnog sektora, iznosio 2,5 milijardi dolara, a da je već 2023. ta cifra premašila 11 milijardi.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)