KREMASTA I FINA
Kraljica slavske trpeze - danska salata osvojiće vas na prvi zalogaj! Savršeno se slaže uz sva jela, baš je fina
Ako tražite nešto drugačije, a podjednako ukusno i dekorativno, ova salata je pravi izbor
Praznici su idealna prilika da unesemo nešto novo i neobično na našu trpezu, a slavska salata je uvek omiljeni deo svakog obroka.
Umesto klasične ruske, francuske ili engleske salate, ovog puta vam predstavljamo Dansku salatu koja kombinuje osvežavajuće i bogate ukuse.
Ova kremasta kombinacija dimljenog lososa, kiselih krastavaca i jabuka osvojiće sve goste na prvi zalogaj. Ispratite recept i ukoliko vam se dopadne, probajte i egzotičnu kraljicu slavske trpeze - salatu sa piletinom i narom.
Sastojci:
300 g kuvanog krompira
200 g dimljenog lososa
3 tvrdo kuvana jaja
1 srednja crvena jabuka
100 g kiselih krastavaca
150 g kisele pavlake
100 g majoneza
1 kašičica senfa (po izboru)
So i biber po ukusu
Sveži peršun za dekoraciju
Priprema:
Skuvajte krompir u ljusci, a zatim ga oljuštite i isecite na kockice srednje veličine. Ostavite da se potpuno ohladi. Dimljeni losos isecite na tanke trake ili kockice, prema vašem ukusu. Kuvana jaja oljuštite i isecite na kolutiće ili grublje komade.
Oljuštite jabuku i isecite je na sitne kockice. Možete je blago pokapati limunovim sokom da ne potamni. Iseckajte ih na sitne kockice i dodajte u smesu.
U činiji pomešajte kiselu pavlaku, majonez i senf. Po ukusu posolite i pobiberite. Dobro sjedinite sve sastojke da dobijete glatku, kremastu masu.
U veću činiju stavite krompir, losos, jaja, jabuke i krastavce. Prelijte smesom od pavlake, majoneza i senfa. Lagano promešajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede. Pustite da salata odstoji barem sat vremena u frižideru pre serviranja, kako bi se ukusi lepo sjedinili.
Pre serviranja, pospite svežim peršunom ili koprom za dodatnu svežinu i dekorativni efekat.
Bonus video:
(Espreso/glossy/TM)