Foto: Elmar Gubisch / imago stock&people / Profimedia

hrana

Ovako možete napraviti najdivnije testo bez kvasca, brašna i jaja: Uživajte u ukusu omiljenih jela

Postoje alternative koje mogu stvoriti sjajno testo, mekano i vazdušasto

Objavljeno: 21.10.2024. 16:55h > 16:57h

Mnogi ljudi misle da su kvasac, brašno i jaja neophodni za pripremu ukusnog hleba i peciva.

Međutim, postoje alternative koje mogu stvoriti sjajno testo, mekano i vazdušasto, bez ovih sastojaka.

U nastavku teksta saznajte o čemu je reč.

Sastojci:

Alternativna brašna: Umesto pšeničnog brašna, možete koristiti brašna poput bademovog, kokosovog ili ovsenog. Ova brašna su bogata vlaknima i nutrijentima.

Praškasti zaslađivači: Koristite prirodne zaslađivače kao što su javorov sirup ili agavin sirup, koji dodaju slatkoću i vlagu.

Tečnost: Umesto jaja, za vezivanje testa možete koristiti pire od banana, jabuka ili čak jogurt (biljni jogurt za veganske opcije).

Prašak za pecivo ili soda bikarbona: Ovi sastojci pomažu da testo naraste, stvarajući vazdušaste strukture.

foto: MICHAEL REICHEL / AFP / Profimedia

Priprema:

Mešanje sastojaka: U velikoj posudi pomešajte alternativna brašna sa praškom za pecivo i zaslađivačem. Dodajte pire od voća ili jogurt i postupno dodajte tečnost dok ne dobijete glatku smesu.

Odmaranje testa: Ostavite testo da odstoji 10-15 minuta. Ovo omogućava brašnu da upije tečnost, čime se dobija mekša tekstura.

Oblikovanje: Oblikujte testo prema želji. Možete napraviti lepinje, kiflice ili čak pogače.

Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, obično 20-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i ne budu čvrste na dodir.

Saveti:

Dodaci: U testo možete dodati razne začine, semenke ili suvo voće kako biste obogatili ukus.

Čuvanje: Ova peciva se najbolje konzumiraju sveža, ali ih možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)