Foto: Geoffrey Swaine / Shutterstock Editorial / Profimedia

prijatno

Poslastica koja će vas osvojiti ukusom: Starinski recept za kolač koji miriše na jesen, a gotov je za tili čas

Ako postoji recept iz bakinog kuvara koji će se sigurno prenositi s generacije na generaciju, to je onaj za voćni dezert sa šlagom kojem je teško odoleti.

Objavljeno: 21.10.2024. 13:54h

U jesenjim poslasticama, glavni sastojak su često jabuke, koje možete korisiti na mnogo načina, a jedan od najlepših je ovaj pouzdani, starinski kolač.

One su u ovo doba godine jeftine, ukusne i sočne, a daće dezertu divan ukus i miris.

Najbolje od svega je što vam ne treba ni mnogo sastojaka ni mnogo vremena, a rezultat je fantastičan!

Sastojci:

6 većih jabuka

125 g margarina

4 jajeta

8 kašika brašna

1 šoljica ulja

1 šoljica mleka

1 kesica praška za pecivo

1 kesica praha za šlag

Priprema:

  1. Oljuštite jabuke, isecite ih na molutove, pa ih poređajte po tepsiji u kojoj ste prethodno rastopili pola pakovanja margarina.
  2. Jabuke stavite u pećnicu na 150 stepeni dok ne omekšaju.
  3. U međuvremenu od jaja, brašna, ulja, šećera, mleka i praška za pecivo umutite testo.
  4. Prelijte preko jabuka, pa vratite rernu i pecite na 180 stepeni.
  5. Kad čačkalica zabodena u sredinu kolača izađe lčista, izvadite, preklopite tacnom i okrenite tako da jabuke budu na vrhu.
  6. Kad se ohladi, namažite šlagom.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)