Ljudi na šalteru, Foto: Zorana Jevtić

stižu parice

Ovi građani će dobiti novih 20.000 dinara: Prijave za novu pomoć države traju do 31. oktobra

Korisnici stipendija se obavezuju, precizirala je ona, da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije

Objavljeno: 21.10.2024. 09:51h

U toku su prijave studenata na Konkurs za dodelu studentskih stipendija za nedostajuća zanimanja, koji je i ove godine raspisalo Ministarstvo prosvete, a ovogodišnja stipendija ima rekordan iznos - 19.800 dinara, kao dodatna motivacija za školovanje za nastavnička zanimanja.

"Stipendija za nedostajuća zanimanja ove godine ima rekordan iznos, 19.800 dinara, što je čini jednom od najvećih stipendija u našoj zemlji", rekla je za Tanjug Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS).

Novacfoto: Profimedia

Konkurs traje do 31. oktobra, a stipendije su predviđene za 250 studenata i za nju se, kako je Smiljanić navela, mogu javiti studenti koji studiraju matematiku, biologiju, hemiju, fiziku, pedagoške nauke i jezike - studenti druge i treće godine koji su državljani Srbije i imaju prosečnu ocenu iznad 7.5.

"Ovom stipendijom 250 studenata dobija dodatnu motivaciju da se školuje za nastavnička zanimanja, koja su nam u ovom trenutku zaista neophodna", rekla je Smiljanić.

Kako je istakla, prvi put su javnost i Ministarstvo u fokus stavili problem nastavničkih zanimanja.

"Mogu reći da se do sada tema stipendija nije ovoliko pozitivno odrazila na motivaciju mladih da ostanu u profesiji koja je za svako društvo najvažnija, rekla je Smiljanić.

Fakultetfoto: Marina Lopičić

Ona je naglasila da je jedna od obaveza ove stipendije da se 250 mladih stipendista zaposli u školama u Srbiji i doprinese obrazovanju.

Korisnici stipendija se obavezuju, precizirala je ona, da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije, kao i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

Fakultetfoto: Profimedia, Zorana Jevtić, Ilustracija/Espreso.co.rs

"Pravo da se prijave na Konkurs za dodelu stipendija imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena jednog od navedenih studijskih programa, čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja", rekla je Smiljanić.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Anica Jelovac/Prenela: N.J)