Jahja Sinvar, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

evo šta je imao u njemu

Šokantan snimak Sinvarevog bunkera: Vođa Hamasa ovde krio milione, nekoliko kupatila i zalihe hrane (VIDEO)

Hamas je više puta optužen za krađu obroka od međunarodne agencije, koja isporučuje zalihe za skoro dva miliona izbeglica u Gazi

Objavljeno: 20.10.2024. 21:45h > 21:48h

Šef Hamasa Jahja Sinvar bio je spreman da se sakrije od rata u svom tajnom bunkeru ispod Gaze koji je bio pun hrane UN-a, milionima u gotovini, kolonjskom vodom i tušem, kažu izraelski zvaničnici.

Snimak izraelske vojske daje uvid u to kako je organizator 7. oktobra provodio dane u Kan Iounisu tokom prve polovine rata, pre nego što je bio primoran da pobegne u Rafu, gde je ubijen prošlog četvrtka.

Video snimak iz februara prikazuje svetao i udoban životni prostor za Sinvara (61) i njegove čuvare, sa potpuno opremljenom kuhinjom, za koju su zvaničnici izraelskih odbrambenih snaga rekli da će "pomoći teroristima da prebrode rat koji desetkuje Gazu iznad zemlje".

Bunkerfoto: Printscreen/Youtube/Times Of India

Vojnik koji je vodio obilazak, a koji nije imenovan, pokazao je kesu hrane sa etiketom grupe palestinske agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNRWA) u sukobu.

Hamas je više puta optužen za krađu obroka od međunarodne agencije, koja isporučuje zalihe za skoro dva miliona izbeglica u Gazi.

Zajedno sa zalihama hrane, vojnici su u bunkeru pronašli nekoliko kupatila i tuševa koji su bili znatno čistiji i moderniji od drugih kupatila pronađenih u sistemu tunela Hamasa.

Dalje unutra su bile prostorije za stanovanje Sinvarovih telohranitelja, sa ormarićima pored vrata u kojima je bilo skladište oružja, municije i eksploziva.

U zadnjem delu bunkera nalazila se mala soba rezervisana za šefa Hamasa, sa velikim sefom pored njegovog kreveta u kome su se nalazili "milioni" šekela - izraelske valute, prema vojniku.

- On ovde živi na dobar način, sa svim svojim milionima, dok civili iznad zemlje žive u siromaštvu i gladuju - rekao je vojnik ID.

Činilo se da je šef militantne grupe takođe imao nekoliko boca kolonjske vode, higijenskih potrepština i tonika u svojoj sobi.

SInvara i druge ubijene vođe Hamasa često su optuživali da luksuzno žive u Gazi na štetu naroda kojim je trebalo da vladaju. Njihova imanja i kuće za odmor u Kan Iounisu bili su meta kritika kada ih je dokumentovala izraelska vojska prošle godine.

Tokom bekstva njegove porodice ispod Gaze uoči masakra 7. oktobra, Sinvarova supruga Abu Zamar navodno je držala Birkin torbu od 32.000 dolara, prema izraelskim zvaničnicima.

Osumnjičeni IDF Sinvar sakrio se u bunkeru Kan Iounis dok je upravljao Hamasovim snagama u prvoj polovini rata kao vođa grupe u Gazi.

Izraelska vojska opkolila je Sinvarov dom u decembru i probila bunker do februara, promašivši militantnu grupu dok su bežali južnije.

Sinvar se navodno skrivao ostatak rata u Rafi, gde je stotine hiljada palestinskih izbeglica pobeglo tokom napredovanja ID prema jugu.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Njujork poust / Prenela: J.N.)