preukusna poslastica
Ovo je najjači slatkiš na slavskoj trpezi: Iznesite ga gostima i pašće im vilice, danima će pričati o njemu
Baklava je omiljena poslastica, a ako spremate slavu idealan kolač, jer je posan.
Istoričari hrane smatraju da je moderna baklava nastala u Turskoj, tokom Osmanskog Carstva, da bi zatim bila prilagođena u Grčkoj.
Međutim, tehnika slojevitog nanizivanja tankog testa s orasima i medom može se pratiti sve do 8. veka pre nove ere, tokom Asirskog Carstva.
Kako god, baklava je omiljena poslastica, a ako spremate slavu idealan kolač, jer je postan.
Potrebno je:
- 450 grama seckanih oraha
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 pakovanje kora od tankog testa
- 1 šolja otopljenog butera
- 1 šolja belog šećera
- 1 šolja vode
- ½ šolje meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica narendane korice limuna
Priprema:
Uključite rernu na 175 stepeni Celzijusa. Namastite pleh dimenzija 9×13 inča (23×33 cm).
Pomešajte orahe i cimet. Razvucite kore od testa i prepolovite ih da odgovaraju veličini pleha. Pokrijte kore vlažnom krpom dok slažete baklavu da ne bi isušile.
Stavite 2 lista kora na dno pripremljenog pleha. Četkom ih obilno premazujte otopljenim puterom. Pospite 2 do 3 kašike smese od oraha preko njih. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa oko 6 listova kora.
Oštrim nožem isecite baklavu na 4 duge trake, a zatim dijagonalno 9 puta da dobijete 36 rombova. Pazite da pravilno isecete do dna svih slojeva.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, oko 50 minuta.
Dok se baklava peče, u maloj šerpi na srednjoj vatri pomešajte šećer i vodu i pustite da proključa. Dodajte med, vanilu i koricu limuna; smanjite temperaturu i krčkajte 20 minuta.
Bonus video:
(Espreso / citymagazine / Prenela: J.N.)