Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

preukusna poslastica

Ovo je najjači slatkiš na slavskoj trpezi: Iznesite ga gostima i pašće im vilice, danima će pričati o njemu

Baklava je omiljena poslastica, a ako spremate slavu idealan kolač, jer je posan.

Objavljeno: 20.10.2024. 17:53h

Istoričari hrane smatraju da je moderna baklava nastala u Turskoj, tokom Osmanskog Carstva, da bi zatim bila prilagođena u Grčkoj.

Međutim, tehnika slojevitog nanizivanja tankog testa s orasima i medom može se pratiti sve do 8. veka pre nove ere, tokom Asirskog Carstva.

Kako god, baklava je omiljena poslastica, a ako spremate slavu idealan kolač, jer je postan.

Potrebno je:

  • 450 grama seckanih oraha
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1 pakovanje kora od tankog testa
  • 1 šolja otopljenog butera
  • 1 šolja belog šećera
  • 1 šolja vode
  • ½ šolje meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica narendane korice limuna
Priprema baklavefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Priprema:

Uključite rernu na 175 stepeni Celzijusa. Namastite pleh dimenzija 9×13 inča (23×33 cm).

Pomešajte orahe i cimet. Razvucite kore od testa i prepolovite ih da odgovaraju veličini pleha. Pokrijte kore vlažnom krpom dok slažete baklavu da ne bi isušile.

Stavite 2 lista kora na dno pripremljenog pleha. Četkom ih obilno premazujte otopljenim puterom. Pospite 2 do 3 kašike smese od oraha preko njih. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa oko 6 listova kora.

Oštrim nožem isecite baklavu na 4 duge trake, a zatim dijagonalno 9 puta da dobijete 36 rombova. Pazite da pravilno isecete do dna svih slojeva.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, oko 50 minuta.

Dok se baklava peče, u maloj šerpi na srednjoj vatri pomešajte šećer i vodu i pustite da proključa. Dodajte med, vanilu i koricu limuna; smanjite temperaturu i krčkajte 20 minuta.

Bonus video:

(Espreso / citymagazine / Prenela: J.N.)