Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

pažnja

Za ovu stvar možete platiti kaznu do 50.000 evra! Nemci vam ovo neće oprostiti, obratite pažnju

Prema savetodavnoj kancelariji za potrošače Severne Rajne-Vestfalije, lišće se mora ukloniti sa trotoara u Nemačkoj.

Objavljeno: 20.10.2024. 17:06h

Jesenje lišće je divan prizor u jesen. Pored toga, ispunjava važnu funkciju za zemljište i biljke. Zbog toga često nije potrebno voditi računa o listovima, jer oni i dalje trunu sami. Međutim, izuzetak je kada je, na primer, trotoar prekriven lišćem.

Prema savetodavnoj kancelariji za potrošače Severne Rajne-Vestfalije, lišće se mora ukloniti sa trotoara u Nemačkoj. Ovo je da bi se smanjio rizik od klizanja ljudi ako stanu na mokro lišće.

Shodno tome, primenjuju se sledeći propisi:

- Ako na vašem imanju postoje trotoari, vi kao vlasnik ste dužni da ih očistite od lišća.

– Neke opštine su takođe proširile ovaj uslov na trotoare koji vode do imanja. Zato je najbolje da saznate koji propisi važe u vašoj opštini ili gradu.

– Kao vlasnik, odgovornost za uklanjanje lišća možete preneti na stanare. Međutim, to mora biti izričito navedeno u ugovoru o zakupu.

- Vlasnici moraju da provere da li stanari zaista redovno odlažu lišće.

– Ne postoji propis koji kaže koliko često vlasnici ili zakupci moraju da uklanjaju lišće.

Osim trotoara, postoji još jedan slučaj kada treba odložiti lišće. Naime, ako se lišće nakuplja u olucima, odnosno kanalima gde se skuplja kišnica. Oluke za kišu i drenažne cevi treba redovno proveravati u jesen i po potrebi ukloniti lišće. Alternativno, možete pričvrstiti i posebne rešetke koje sprečavaju da lišće uđe u odvodne cevi.

Sledeće informacije mogu vam pomoći da odložite lišće na ekološki i zakonit način:

Listove je najbolje staviti u kantu za organski otpad. Međutim, lišće ne bi trebalo da završi u smeću ili papirnom otpadu.

Ako u vašoj zajednici nema kanti za organski otpad od lišća, možete direktno pitati opštinu ili lokalnu kompaniju za upravljanje otpadom kako da odložite lišće. Često postoje posebne kese za listove koje možete napuniti i pokupiti.

Ako ste sami napravili kompost, ovo je najbolji način da odložite lišće. Listovi se lako raspadaju i ponovo postaju tlo bogato hranljivim materijama.

Spaljivanje lišća i drugog baštenskog otpada je još uvek rasprostranjeno. Međutim, to je zabranjeno u mnogim opštinama. I sa dobrim razlogom: spaljivanje lišća oslobađa finu prašinu. Pored toga, listovi često puše i jako mirišu.

Ako želite da koristite ventilator za lišće na trotoarima, to možete učiniti samo u određenim vremenima. Obično je dozvoljeno tokom nedelje od 9 do 13 časova i od 15 do 17 časova. Pooštrene propise imaju i neke opštine i gradovi. Sa stanovišta životne sredine, međutim, generalno se preporučuje izbegavanje duvača lišća i usisivača.

Ako u bašti ima listova, na primer, najbolje ih je ostaviti tamo jer stvaraju zaštitni sloj koji štiti zemljište i biljke od jake kiše, vetra ili mraza. Listovi takođe trunu u humus, koji biljke snabdeva mnogim važnim hranljivim materijama.

(Espreso/blic/Fenix magazin/Prenela PV)