Detalj sa utakmice Crvene zvezde i Barselone, Foto: Starsport©

katastrofa!

Greška sudija u finišu meča Zvezde i Barselone! Penjaroja tehničkom dobio čelendž (Foto)

Praktično je ispravljena greška koja nije ni dosuđena

Objavljeno: 19.10.2024. 16:45h

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su prvi poraz u Evroligi posle tri vezane pobede jer je Barselona slavila posle produžetka u Beogradu sa 94:98.

Trener gostiju Đoan Penjaroja uspeo je tehničkom greškom, odnosno ulaskom na teren na 20 sekundi pre kraja četvrte četvrtine, da natera sudije da naknadno donesu odluku koju nisu dosudile dok je igra trajala.

Đoan Penjaroja, trener Barselone na utakmici protiv Crvene zvezdefoto: Starsport©

To, je Sport klubu potvrđeno u razgovoru sa bivšim sudijama i delegatima, nije predviđeno pravilima.

Sve je počelo tokom napada za Barselonu na ulasku u poslednjih 30 sekundi kada je Tomaš Satoranski promašio trojku iz ugla, a Džoel Bolomboj bio najviši u skoku pod svojim košem. Iako je možda bilo osnova da se odmah dosudi prekršaj nad centrom Crvene zvezde, jer je tom prilikom dobio udarac u lice, sudije su pustile da se igra što je Jan Veseli iskoristio, ušao u borbu za loptu i naterao Vasiliki Caruhu da dosudi ničiju loptu „tik“ pre nego što će Čeh pasti u aut.

Upravo je u toj borbi za loptu između dvojice centara i počela serija događaja u kojoj su sudije napravile dve grube greške. U trenutku kada su Bolomboj i Veseli skakali za ničiju loptu u reketu domaćih, već je bilo potrošeno četiri sekunde od napada Crvene zvezde koliko je proteklo od Bolombojevog skoka do zvižduka grčke sutkinje.

Detalj sa utakmice Crvene zvezde i Barselonefoto: Starsport©

To je značilo i da, u slučaju da crveno-beli osvoje loptu kod podbacivanja, imaju još 20 sekundi za napad i samo četiri da pređu preko pola. Toga ni igrači Crvene zvezde na terenu, ni stručni štab kraj terena, nisu bili svesni, pa se Jago dos Santos nedvosmisleno našao na svojoj polovini na 15 sekundi do isteka napada.

Međutim, to nije registrovao ni Robert Lotermozer, ni Mikele Rosi, ni pomenuta Caruha.

Napad Crvene zvezde pri rezultatu 82:81 na ulasku u poslednjih 20 sekundi utakmice nastavio je da teče i tada su Penjaroja i njegovi pomoćnici, shvativši šta se događa, burno protestovali i ušli u teren u nameri da zaustave igru i… spasu što se spasi može.

Ispostavilo se da su uspeli da okrenu tok utakmice u svoju korist i nateraju sudiju Lotermozera da, nakon što je dosudio tehničku klupi Barselone, pristane da gleda snimak. A to, tvrde sagovornici Sport kluba, prema pravilima nije smeo da uradi.

Drugim rečima, Penjaroja je tehničkom greškom stekao pravo na čelendž, tako da je sudijska trojka u kratkom periodu napravila drugi grub prekršaj i, ispostaviće se, odredila tok i ishod utakmice.

Podsetimo, trener ne može čelendžom da prekine igru, tako da činjenica da je Penjaroja imao pravo na još jedan nije značila ništa u datoj situaciji, jer ni sudije nisu ništa dosudile.

Treneru Barselone uspelo je da svesno napravljenom tehničkom natera sudije da naknadno donesu odluku koju u realnom vremenu nisu donele, a to nije u skladu sa pravilima igre. Lotermozer je vratio snimak na podbacivanje, uvideo svoju prvobitnu grešku i odlučio da je ispravi praveći novu, odnosno kršeći pravila igre. Praktično je ispravljena greška koja nije ni dosuđena.

Đoan Penjaroja, trener Barselone na utakmici protiv Crvene zvezdefoto: Starsport©

Sporno pregledanje odluke bilo je predmet rasprave i među uglednim ljudima iz sudijskog esnafa. U razgovoru za Sport klub, jedan bivši elitni sudija potvrdio je da su sudije u Areni gledale „ono što nisu smele, pošto prethodno nikakva odluka nije doneta“.

Ostaje nejasno i kako niko na klupi Crvene zvezde, počev od trenera Sferopulosa, nije bio svestan šta se događa i spreman da izvrši kontra pritisak nakon što je Penjaroji uveliko uspelo naizgled nezamislivo.

Janis Sferopulos, trener Crvene zvezde na utakmici protiv Barselonefoto: Starsport©

Utakmica je bila za pamćenje, šteta što je napravljena šteta.

Bonus video:

(Espreso/Sport klub/Nikola Janković, Saša Ozmo/Preneo:V.P)