Košava, Foto: Beta/Dragan Gojić

vremenska prognoza

Danas se očekuju najjaču udari košave! U ovim krajevima će olujni vetar biti najjači, a od ponedeljka moguć i...

Danas će biti pretežno sunčano sa najvišom temperaturom do 19 stepeni

Objavljeno: 19.10.2024. 08:27h

Danas će u Srbiji kako najavljuje Republički hidrometeorološki zavod, nakon hladnog jutra sa mestimičnom maglom po kotlinama i dolinama reka u zapadnim jugozapadnim i južnim delovima zemlje, vreme će biti pretežno sunčano sa najvišom temperaturom do 19 stepeni.

Kako u vremenskoj prognozi navodi RHMZ uz pretežno sunčano vreme tokom dana, razvoj male do umere oblačnosti moguć je na jugozapadu zemlje.

- Najniža temperatura kretaće se od jednog do deset stepeni, najviša dnevna od 14 do 19 stepen. U Beogradu će biti pretežno sunčano uz umeren i jak jugoistočni vetar. Najniža temperatura oko 9, najviša dnevna oko 18 stepeni - saopštili su iz RHMZ.

Košava danas najjača

Kako su ranije upozorili iz RMHZ do kraja ove sedmice u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar u Vojvodini, Pomoravlju i Podunavlju, dok će u južnim delovima Banata i donjem Podunavlju olujni udari vetra biti najjači.

- Vetar će biti slab i umeren jugoistočni, u košavskom području umeren i jak, a na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa udarima olujne jačine - saopšteno je.

Od ponedeljka mraz i minus

Kada je u pitanju vreme sledeće nedelje RHMZ je saopštio da se slab prizemni mraz od ponedelјka može očekivati u mestima južno od Save i Dunava, dok će u Vojvodini biti ređa pojava.

- Slab mraz na 2 metra, intenziteta od minus 2 do 0 stepeni moguć je ponegde na jugu i jugoistoku Srbije, kao i po kotlinama brdsko-planinskog područja - navodi RHMZ.

Izdato upozorenje za poljoprivrednike

Zbog najavljenog mraza, RHMZ je izdao agrometeorološko upozorenje kako bi poljoprivrednici na vreme reagovali i sačuvali useve.

- Najavlјeni slabi mrazevi u jutarnjim časovima mogu nepovolјno da utiču na povrtarske kulture koje se gaje na otvorenom - glasi upozorenje RHMZ.

Vreme do kraja oktobra

Marko Čubrilo, meteorolog amater navodi da će od nedelje početi slabljenje i prestanak košave, zbog čega će kojim će doći kratkotrajno

- Sa prestankom košave prestaće i priticanje hladnog vazduha sa istoka te će vreme biti prijatnije uz pretežno vedre dane i maksimume od plus 12 do plus 22 stepena Celzijusa, ali će noći ostati sveže - kaže on.

Ipak, kako je već ranije vremenskoj prognozi najavio promena vremena iz suvog u hladno kišno i sa snegom očekuje se krajem meseca. On je to sada detaljnije objasnio u najnovijoj prognozi koju je objavio na Fejsbuku.

- Nad ostalim predelima uglavnom suvo uz povremenu povećanu oblačnosti. U košavskom području jak, na udare i olujan istočni i jugoistočni vetar, a duž Jadrana jugo i istočnjak. Sa košavom će preko Vlaške nizije u Rumuniju priticati hladniji vazduh te će naredni dana najhladniji deo regiona biti istok Srbije uz maksimume oko plus 8 stepeni Celzijusa, dok će se nad ostalim delom regiona maksimumi uglavnom kretati od plus 11 do plus 18 stepeni Celzijusa. Noćni minimumi niski i nad značajnim delom regiona može biti pojave slabog, prizemnog, mraza - objašnjava Čubrilo.

Temperature ispod proseka u novembru

Kako je Čubrilo ranije najavio, oko 25. oktobra postoji mogućnost pogoršanja vremena i jačeg zahlađenja, koje bi planinama regiona moglo doneti i prvi konkretniji snežni pokrivač.

- Posle 25. oktobra se računa na postepenu promenu sinoptike uz podizanje anticiklona ka Velikoj Britaniji što bi krajem ovog i početkom sledećeg meseca uz povremene padavine donelo i osetnije zahlađenje ali sam tip te promene, intenzitet padavina i zahlađenja još ne može utvrditi. Prema trenutno dostupnim podacima novembar bi započeli sa temperaturama malo ispod proseka uz padavine povremeno - zaključio je Čubrilo.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)