Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

šok

Srbi na aparatima: Novak sve spremio za penziju?

On je u maju napunio 37 godina i u penziju ispratio i Federera, i Mareja, i Nadala

Objavljeno: 18.10.2024. 17:52h > 17:54h

Iako je u maju napunio 37 godina i u penziju ispratio i Federera, i Mareja, i Nadala, Novak Đoković još ne planira da okači reket o klin. Štaviše, ne predaje se i ozbiljno mrski konce mlađim snagama. Ipak, pre ili kasnije, taj dan će svakako doći.

– Nemam penziju u mislima, iako bi neki voleli da se povučem. Ostalo je nekoliko nas da se takmičimo, naša era još traje. Naravno da je došla smena generacija sa Alkarazom i Sinerom, oni su zasluženo najbolji igrači sveta sada i nosiće ovaj sport u budućnosti – preneo je Sportal Noletove reči iz Pariza.

U nedavnom razgovoru za Vogue Đoković je otkrio čime želi da se bavi kada okonča karijeru:

foto: Fayez NURELDINE / AFP / Profimedia

– Ima mnogo stvari koje bih voleo da radim. Zainteresovan sam za mnogo toga. I dalje želim da naučim da sviram saksofon! Da to zaista naučim. Pre nekoliko godina sam svirao pristojno jedno vreme, ali sam onda postao loš jer nisam dovoljno i redovno vežbao. Podsetili ste me sada na to. Voleo bih da naučim da pevam, da sviram neke instrumente. Saksofon je broj jedan, ali bih voleo da naučim da sviram i ostale instrumente.

Intersovanjima Novaka Đokovića tu nije kraj.

– Voleo bih da naučim i da glumim u pozorištu, obožavam pozorište. Pozorište pre svega, ali volim i filmove. Ipak, više volim interakciju uživo. Volim komediju i pokušavam da pokupim neke trikove od prijatelja koji su glumci.

foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Srpskog tenisera zanima i crtanje.

– Voleo bih da načim da slikam i crtam i da pravim stvari. Takođe sam veoma strastven kada su u pitanju stvari u vezi sa zdravljem, oporavkom, zanimaju me sportska nauka, biotehnologija... To je veliki spisak stvari koje me zanimaju, neke od mojih investicija odnose se upravo na ta polja i pokušavam u različitim partnerstvima da razvijam brendove. Moj tim i ja pokušavamo da spojimo sve kako bismo napravili grupu jakih brendova. Voleo bih da svoj brend proširim van tenisa, van filantropije, u svet biznisa, velnesa i više od toga – rekao je Nole.

Kada je pre nekoliko godina govorio za italijanski list Spekio, nedeljno izdanje čuvene La Stampe, Đoković je otkrio da bi po povlačenju iz profesionalnog sporta voleo da završi fakultet.

FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia
FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia
FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia
FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia
FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia
FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia
FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia

‒ I dalje želim da idem na fakultet. Ne znam da li će to biti sledeće ili za pet godina, ali cilj mi je da dobijem bar diplomu osnovnih studija. Prilično me rastužuje što to nisam uspeo da uradim kao mladić, iako sam veoma zahvalan na svemu što imam. Na kraju, fakultet nije rezervisan samo za decu, na predavanja možete ići i posle četrdesete. To je kuća znanja, a ja sam veoma radoznao ‒ ispričao je i otkrio šta bi voleo da studira.

‒ Oblast koja me najviše zanima svakako je zdravlje, ali voleo bih da studiram antičke civilizacije i arheologiju. Prosto želim da razumem ono što me u ovom trenutku najviše zanima. Danas mnogo toga možete da obavite onlajn, što je za mene možda i najbolja opcija budući da sam teniser i tata ‒ ispričao je Nole, ne krijući da mu je roditeljstvo ujedno najteži "posao", jer Stefan i Tara rastu, a brojne obaveze ne dozvoljavaju mu da im se posveti onoliko koliko bi želeo.

Bonus video:

(Espreso / Blic žena/ Prenela:M.S.)