PIO fond i penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

pio fond

Direktor PIO fonda najavio dobre vesti za penzionere u Srbiji: Evo šta je sada saopšteno

Naravno, nastavljamo dalje, a plan je da konačno 2027. prosečna penzija bude 650 evra

Objavljeno: 18.10.2024. 15:16h

Vrlo brzo biće dostignut zahtev penzionerskih udruženja da penzija prati plate i da prosečna penzija iznosi pola prosečne plate, kazao je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

On je potvrdio povećanje od 10,9 odsto od 1. decembra čime će prosečna penzija dostići 430 evra, kako je i bilo obećano.

Podsetio je da je 2022. godine izmenjen zakon i omogućeno pored redovnog povećanja u januaru i vanredna povećanja tokom godine u zavisnosti od stanja u budžetu.

Penzionerifoto: Beta Dragan Gojić

Od tada imali smo 2 povećanja godišnje, kazao je on za TV Novosti.

Ognjenović je podsetio da su u periodu januar 2022 – januar 2024 čak 56 odsto povećane penzije.

Naravno, nastavljamo dalje, a plan je da konačno 2027. prosečna penzija bude 650 evra.

On je, govoreći o društvenom standardu penzionera, rekao da je ove godine podeljeno 56 000 paketa solidarnosti penzionerima sa najnižim primanjima, što je više nego ikad, a sve zahvaljujući tome što je PIO fond stabilan i samim tim ima više novca za ove svrhe.

Ove godine je bilo i rekordnih 22.000 penzionera u banjama a sledeće mislim da će ih biti čak 30.000, kazao je direktor Fonda PIO.

PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Fond za standard penzionera odvaja velika sredstva, ove godine je to bilo 1,24 milijardi dinara, a najveći deo preko milijardu ide na banje.

Ognjenović se osvrnuo i na projekat penzionerska kartica.

Potpisali smo preko 870 sporazuma o popustima sa raznim privrednim subjektima i ustanovama, tu su, na primer, Air Serbia, Srbijavoz, Tehnomanija, gotovo svi veliki trgovinski lanci, apotekarske ustanove…Ozbiljni su popusti u pitanju i ne želimo tu da stanemo, rekao je.

Penzionerifoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

On je pozvao penzionere da se i dalje prijavljuju za penzionersku karticu preko sajta a oni malo manje vičniji tehnici slobodno mogu to da urade u filijali.

Kazao je i da su razgovori koje on i njegovi saradnici poslednjih nedelja vode sa građanima vrlo korisni te da kroz njih saznaju šta ih muči i kako mogu da im izađu u susret.

Bonus video:

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/TV Novosti/Prenela: N.J)