Željko Obradović, Foto: Starsport©

nije mu lako

Da li se Partizan olako odrekao vernog vojnika? Hteo je da ostane, a onda je usledio razgovor sa Obradovićem...

Bivši as crno-belih otvorio dušu

Objavljeno: 18.10.2024. 11:59h > 12:01h

Nekadašnji košarkaš Partizana Danilo Anđušić, po prvi put je govorio o odlasku iz crno-belog tabora.

Iskren je bio iskusni bek u razgovoru za "Mozzartsport" i priznao da bi ostao da mu je klub ponudio produženje ugovora.

- To je nezaobilazna tema. Iskreno, nema tu šta da se krije, nije bilo ne znam kakvih stvari. Meni je istekao ugovor posle dve godine. Sezona je bila takva kakva je bila, neuspešna u svakom smislu. Kvalitetom i znanjem koje smo imali mogli smo mnogo više. Bilo je milion nekih faktora što nismo napravili to što smo mogli. Istekao mi je ugovor, neko vreme posle toga nisam pričao ni sa kim iz kluba, nismo razgovarali na tu temu tako da je logičan sled događaja bio da odem. U tom trenutku sam dobio ponudu Dubaija. Kada sam dobio ponudu čuo sam se sa Željkom (Obradovićem, prim.aut.), imali smo lep razgovor, ispričali se o svemu što smo prošli u prethodne dve sezone, rekao sam mu da imam ponudu i da ukoliko nema priče o nastavku saradnje da ću najverovatnije da prihvatim. To se na kraju i desilo, tako smo završili priču i stavili tačku na sve to. Partizan je deo mene, mog života i moje karijere. Volim taj klub, ali izgleda da je bilo vreme da nastavim dalje.

Bila je to jedna od najtežih odluka u njegovoj karijeri.

Danilo Anđušićfoto: FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

- Nije bila najteža, ali svakako teška. Kada sam se vratio u Partizan video sam sebe do kraja karijere u klubu ili da makar ostanem duži niz godina, tako da mi nije bilo lako. Ali ne zbog toga, već više zbog svih tih lepih trenutaka koje smo imali tokom prve godine, šta smo sve prošli i šta sam sve doživeo u Partizanu. Mislim da sam bio deo Partizana onda kada je oko kluba bio najveći hajp, vratili smo mnogu decu na tribine, mnoge privoleli da navijaju za Partizan. To su stvari koje nikad neću da zaboravim i nekako mi je bilo teško kad se setim tih nekih stvari. I teško i lepo. Opet kažem, vreme je bilo da odem dalje. Bilo je lepo dok je trajalo.

Bilo je dosta lepih trenutaka, a jedan je posebno izdvojio.

- Kada osvojili ABA ligu, ta majstorica… Bilo je te sezone mnogo lepih trenutaka, prijateljstva koja napravili, hemija koju smo imali. Ali sigurno da mi je najlepši momenat, što bi rekli ‘cherry on top‘, bilo osvajanje Jadranske lige posle toliko godina, gde smo igrali pred 30.000 naših ljudi, u neverovatnoj atmosferi. I dan danas kad gledam neke slike sa tih mečeva naježim se, prođe me jeza…

Poraz od Real Madrida u četvrtfinalu Evrolige u sezoni 2022/23 je definitivno nešto što je obeležilo novu eru Partizana.

- Možda bih izdvojio poraz od Real Madrida u prvoj godini. To mi je jedan od najtežih poraza u karijeri jer mislim da smo u tom trenutku igrali najlepšu i najbolju košarku u Evropi i verujem da bismo na Fajnal foru dogurali daleko. Naravno, možemo da pričamo šta bi bilo kad bi bilo, ali smo u tom trenutku se osećali da niko ne može da nas zaustavi i sve to što se desilo je momemat koji bih voleo, ne da zaboravim jer je sve to deo onoga što smo radili, ali mi nikako nije lako kad se setim toga.

- Mi nismo vraćali koliko nam je teško palo, mislim da niko od nas nije ponovo pogledao ponovo tu utakmicu.

Falilo je malo sreće...

Nekadašnji tim Partizanafoto: Starsport©

- Nije ponekad, verujem da je sreća potrebna. Čime god da se baviš i šta god da radiš mislim da je sreća bitan faktor. Ali verujem da nije to presudilo, svi ti događaju koji su se desili u tom periodu, ta takoreći ‘tuča‘, ono što se desilo u Beogradu, sve je to uticalo… Nekako baš u trenucima kada nije trebalo da utiče na nas kao tim i da ne ostvarimo nešto što smo svi sanjali da možemo."

U narednoj sezoni su ostali bez četvorice važnih igrača Matijasa Lesora, Dantea Egzuma, Janisa Papapetrua i Jama Madara.

- Mi smo izgubili tu četvoricu igrača iz prve sezone. I kada gledaš, četiri igrača na ceo tim nije mnogo, međutim… Kad god me neko pitao ko od njih najviše fali, nisam mogao da izdvojim jednog ili dvojicu, jer je svako od njih falio na svoj način. Jam koji je bio zafrkant u svlačionici, podizao atmosferu i smejao se, koji je povezivao ceo trening… Matijas sa svojom energijom i smislom za humor, Pap koji je jedan od najboljih momaka koje sam upoznao i Dante koji je sjajan momak. Tih, povučen, ali je uvek bio s nama i bio za priču i druženje. Svi smo se družili, nije bilo klanova, često smo izlazili po nas sedam-osam. I kada imate takvu hemiju van terena, kada uživate dok ste sa tim ljudima to mora da se prenese na teren. I to se videlo na terenu, da imamo zajedništvo. Zato smo i dobro igrali u prvoj sezoni.

Dopada mu se novi tim Partizana.

- Izgleda mi jako dobro, popunjen na svim pozicijama, ima svakakvih profila igrača, da popune svaku rupu. Imaju dug roster, igrače koji mogu da pokrivaju više pozicija. To su igrači koji već godinama igraju Evroligu, poznaju takmičenje, imaju iskustva i ne sumnjam da će Željko napraviti dobar, kompetitivan za Evroligu i domaće prvenstvo. Verujem da mogu da naprave lepe stvari, ali opet kažem – ništa se ne zna dok ne krene sezona, dok se ne vidi u kojem smeru idu stvari. Videćemo kako će igrati, ali ekipa kao ekipa mi uopšte ne deluje loše.

U Dubaiju je prezadovoljan.

- Neverovatno je šta su sve napravili za dva meseca. Napraviti ovakav klub i takmičiti se u jednoj evropskoj ligi retko ko je uspeo da uradi ne samo u košarci već u sportu generalno, da u tako kratkom periodu sastavi ekipu i da sve bude na nivou na kojem je ovde. Projekat je veliki i ambicije koji oni imaju su jako lepe stvari i to je jedan od razloga zbog kojeg sam i ja hteo da budem deo svega.

Bonus video:

(Espreso sport/Mozzartsport)