Ahmed Muhtar Zogoli i Đeraldina Aponj, Foto: Wikipedia

DA LI STE ZNALI?

Albanska kraljevska porodica je vladala samo 11 godina: Zbog šokantnih radnji proterani, a njihovi potomci danas...

Albanska kraljevina kratko je trajala, ali njen uticaj je i danas prisutan

Objavljeno: 18.10.2024. 11:30h

Početak 2024. godine doneo je tužne vesti za albansku kraljevsku porodicu. Princ Leka i princeza Elija najavili su razvod nakon osam godina braka, završivši vezu koja je privukla pažnju Evrope. Ali ko su albanski kraljevi? I kako se priča ove dinastije isprepletala sa istorijom Albanije?

Albanska kraljevina kratko je trajala, ali njen uticaj je i danas prisutan. U 1912. godini, Albanija je stekla nezavisnost od Osmanskog carstva, a Ahmed Muhtar Zogoli, bogati zemljoposednik i plemić, odigrao je ključnu ulogu. Rođen 8. oktobra 1895, Zog je bio borac u Prvom svetskom ratu, a nakon povratka u Albaniju, 1925. godine postao je predsednik. Tri godine kasnije, proglasio je kraljevstvo i sebe za kralja i tako osnovao kraljevsku porodicu Zoga..

Njegova vladavina bila je kontroverzna i trajala je samo 11 godina. Praćena je represijom medija i ograničavanjem građanskih sloboda. Takođe, blisko je sarađivao sa Musolinijevom Italijom, a to je uskoro Albaniju napravilo zavisnom od Italije. Sa više od 55 pokušaja atentata, Zog je jedva sačuvao život.

Ahmed Muhtar Zogolifoto: Wikipedia

Kralj Zog se 1938. godine oženio Džeraldinom Aponj, ćerkom mađarskog grofa i američke naslednice. Rođena 6. avgusta 1915. u Budimpešti, Geraldina je došla iz plemićke porodice. poznali su se nakon što je kralj video fotografiju Džeraldine na balu. Nakon što se udala za kralja Zoga, postala je kraljica Albanije, ali na svega godinu dana.

Nakon smrti Zoga, uzela je titulu kraljice majke i vratila se u Albaniju 2002. godine, gde je preminula pet meseci kasnije.

Džeraldina Aponjfoto: Wikipedia

Njihov jedini sin, princ Leka I, rođen je 1939 godine. Međutim, iste te godine godine, Italija pod fašističkom vlašću Benita Musolinija prisvaja Albaniju, a Zogova porodica beži u izgnanstvo. Princ Leka I imao je samo dva dana kada je otišao iz rodne zemlje s roditeljima. Kralj je preminuo 1961. godine u Francuskoj.

Leka I nije uspeo da povrati presto

Leka I je bio veliki "pretendent" na presto, ali mu sudbina nije bila naklonjena. Malo nakon smrti oca u Francuskoj, s majkom se preselio u Zimbabve. Venčao se 1975. godine sa Susan Kalen - Vord koju je upoznao u Sidneju. Susan je rođena 28. januara 1941, ali ona nikada nije zvanično priznata kao kraljica. Par je dobio sina princa Leka II 26. marta 1982. u Johanesburgu gde su živeli dugi niz godina.

Godine 1997, Leka I je pokušao da povrati presto, ali je na referendumu poražen. Nikada nije priznao rezultate, tvrdeći da je glasanje namešteno. Umro je 2011. godine, dok je Susan preminula 2004. godine, nakon borbe sa rakom pluća.

Leka II je pohađao Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst u Ujedinjenom Kraljevstvu i bio je aktivan u politici i diplomatiji tokom celog života, radeći kao savetnik u albanskom Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kancelariji predsednika Albanije. Leka II je upoznao glumicu i pevačicu Eliju Zahariju koju je verio u Parizu 2010. godine.

Njihovo raskošno venčanje održano je 2016. godine, a prisustvovalo mu je više od 20 kraljevskih porodica iz celog sveta, uključujući i rođaka kralja Čarlsa III, princa Majkla od Kenta. Par je 2020. godine dobio ćerku kojoj su dali ime Džeraldina. Devojčica je krštena 2023. godine, a kuma joj je bila princeza Sibil iz Luksemburga.

Venčanje princa Lekefoto: EPA/ERMAL MULLA

Iako je izgledalo da je ovo kraj burne prošlosti albanske dinastije, ljubavna priča para završava se razvodom. U januaru 2024. godine, princ Leka II i njegov supruga su najavili razvod, koji je finalizovan u aprilu.

Bivša žena i tast napali "princa"

Ipak, ovaj razvod uopšte nije prošao mirno, naprotiv! Izbio je veliki skandal koji je prodrmao plemićki svet Evrope! Naime, dva meseca nakon što su Leka II i Elija objavili da se razvode, albanski princ je pozvao policiju i prijavio da su ga Elija i njen otac (73) napali oštrim predmetom. Uskoro je u javnost procureo i sam snimak incidenta i primorao par da se oglasi po tom pitanju.

Navodno, Elija se vratila kući i zatekla bivšeg muža u svađi sa njenim ocem, Đerđom Polikronom Zaharijom, preneo je Albanian Daily News.

- Sukob nema nikakve veze sa mnom, osim što sam pokušala da ga zaustavim - rekla je Elija.

Princ Leka IIfoto: Fabio Ferrari / / LaPresse / Profimedia

Predstavnici albanske kraljevske porodice izjavili su da je Leka bio „fizički napadnut oštrim predmetima od strane bivše supruge i bivšeg tasta“.

Kada se snimak incidenta pojavio na mreži, portparol palate optužio je policiju da je pustila video u javnost.

„Kraljevski dvor izražava duboko razočaranje u institucije reda koje su, kako sumnjamo, prekršile pravo na anonimnost distribucijom video-snimaka trećih lica. Kraljevski dvor takođe traži intervenciju policije i relevantnih institucija za uklanjanje tih snimaka sa društvenih mreža i medija,“ navodi se u izjavi.

Bonus video:

(Espreso/ Zena.blic/ Aleksandra Kresović/ Prenela: T.M.)