Đoković i Nadal, Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

žestoko

Srđan Đoković sve zakuvao! Nadal ušao u klinč za Novakovim ocem: Pitajte svog sina...

Srbin i Španac imali okršaj

Objavljeno: 18.10.2024. 10:10h > 10:15h

Novak Đoković i Rafael Nadal odigraće svoj poslednji međusobni duel u karijeri.

Srpski as je ovu "bitku" rešio u svoju korist, pošto je pobedio 31 put, naspram Nadalovih 29.

Njihov odnos je oduvek intrigirao javnost, a činjenica je da najveći rivali ne mogu biti najbolji prijatelji.

O tome je svojevremeno govorio i otac najuspešnijeg srpskog sportiste Srđan Đoković.

- Nadal mu je bio najbolji prijatelj dok ga je pobeđivao. Kad se stvar promenila, više nisu bili prijatelji. To nije sportski. To je ono što Novak ima u sebi, a oni nemaju. Federer je možda još uvek najbolji teniser u istoriji, ali je kao čovek sušta suprotnost. Napao je Novaka na Dejvis kupu u Ženevi, shvatio je da je on njegov naslednik i na sve načine je pokušavao da ga diskredituje. Novakov uspeh je neverovatna stvar i nešto što neki ne mogu da shvate - rekao je Srđan Đoković za Kurir 2013. godine.

Srđan Đokovićfoto: Starsport

Rafaelu Nadalu su brzo preneli ove reči, dok je igrao na rodnoj Majorki, i spremao se da popravi svoj rezultat na ATP listi jer je bio četvrti na svetu.

- Đokovićev otac bi trebalo da priča sa svojim sinom. Uvek smo se dobro slagali i tako je i dalje. Izgubio sam u mnogo mečeva protiv njega, kao i obrnuto, ali nikad nismo imali problem. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i nije moje da odgovaram bilo kome, a posebno ako nisam čuo ili pročitao te izjave - rekao je tada Rafa.

- Da postoji bilo kakvo nerazumevanje među nama, ne bi bio problem da pozovemo jedan drugog - dodao je Nadal pre više od decenije, spuštajući loptu.

Pamtimo i da je Srđan Đoković i te kako bio besan zbog "koučinga" koji je Rafael Nadal dobijao od svog strica Tonija, pa je dugo ukazivao da mimo pravila komuniciraju.

- To je veliki problem. Oni se stalno služe koučingom. To nije sportski. Novak je najbolji teniser na svetu. Najbolji u istoriji tenisa. Apsolutni! - rekao je Srđan posle prekinutog finala Rolan Garosa 2012. u kome je slavio Rafa.

Srbin je oduvek bio svestan da je nemoguće imati iskreno prijateljstvo sa čovekom od koga želiš da budeš bolji.

Nadal i Đokovićfoto: Martin BERNETTI / AFP / Profimedia

- Voleo bih, zaista bih voleo da budem prijatelj sa njima (Nadalom i Federerom, prim. aut.). Mislim, znam da se sigurno nismo slagali tako dobro tokom naših karijera van terena. Nismo prijatelji jer, znate, mi smo rivali i jako je teško da kao takmičari budemo bliski i delimo između sebe neke stvari kao što su detalji o ličnom životu, to kako se osećamo... Jer to može da se iskoristi protiv tebe kasnije - poručio je Novak Đoković u emisiji "60 minutes" koja se emituje u SAD.

- Ipak mi smo delili pozornicu toliko godina i ja mislim da tu postoji najveće moguće poštovanje. Makar sa moje strane prema njima. Tako da se nadam da jednom kada zavese padnu postanemo prijatelji. Da ćemo moći da sednemo i da se prisećamo uspomena. Mislim da bi to bilo fantastično - iskreno je dodao Nole.

Ipak, dvojica velikana su pokazala koliko poštuju jedan drugog u trenu kada je Nadal objavio kraj karijere.

Novak mu je biranim rečima čestitao na neverovatnoj karijeri i podsetio se zajedničkih okršaja...

Sve u svemu, ne sumnjamo da će u nam u Rijadu prirediti još jedan teniski spektakl koji će postati deo istorije.

Bonus video:

(Espreso sport/Mondo)