Roditelji dečaka ubice, Foto: Stefan Stojanović/Mondo, Dado Đilas, Privatna arhiva/Kurir

masakr u ribnikaru

Oglasili se advokati nakon suđenja: Tek treba da se utvrdi šta je bio motiv dečaka ubice iz Ribnikara

Dečak koji je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je, kao svedok u pkrivičnom postupku protiv svojih roditelja, izneo svedočenje

Objavljeno: 17.10.2024. 20:06h

Svedočenje dečaka koji je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je završeno i suđenje će od 1. novembra biti nastavljeno u zgradi Višeg suda u Beogradu.

Osim branioca instruktora streljane "Partizan" Nemanje Marinkovića advokata Miroslava Živkovića, koji je rekao da je na suđenju "uvtrđeno da njegov klijent nije kriv" i krivicu za obučavanje dečaka da puca svalio na oca dečaka Vladimira Kecmanovića, medijima su se obratili i branioci Kecmanovića, ali i punomoćnici oštećenih.

- Ne mogu da iznosim detalje, odnosno sadržaje izjava, jedino mogu da kažem da će se sledeće suđenje održati u Palati pravde. Nastavljamo gde smo stali pre nego što je ispitivan ovaj svedok koji je ispitivan prethodna dva ročišta i na sledećem suđenju će se nastaviti izvođenje pisanih dokaza i eventualno će biti saslušan još neko od oštećenih - rekao je punomoćnik preživele dece advokat Marko Janković.

Punomoćnik porodica ubijenih advokat Ognjen Božović rekao je da je suđenje bilo veoma emotivno.

- Dobili smo odgovore na mnoga pitanja. Pred nas je stavljena slagalica koja uz pomoć tužilaštva, suda ali i zdravstvenih institucija i institucija socijalne zaštite složi kako bismo došli do razrešenja glavnih pitanja koja muče srpsko društvo nakon 3. maja - zašto i kako se ovo dogodilo i šta je želeo da postigne? Ovo što smo čuli će biti važan korak ka tome - rekao je.

FOTO: Kurir
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Nemanja Nikolić
FOTO: Nemanja Nikolić
FOTO: Nemanja Nikolić
FOTO: Nemanja Nikolić

On je dodao da je iskaz dečaka važan za sam krivični postupak, ali i da ga prevazilazi.

- Suđenje se nastavlja 1. novembra ulazimo u završnu fazu saslušanja svedoka, pa ćemo videti kako će se dalje saslušavati svedoci i kako će se izvoditi dokazi - rekao je Božović.

Branilac Vladimira i Miljane Kecmanović, advokat Irina Borović rekla je da je završeno ispitivanje svedoka i da će u nastavku suđenja sud odlučiti od daljim dokazima koji će biti izvedeni.

- Ni danas nismo mogli da utvrđujemo činjenice koje se tiču krivične odgovornosti okrivljenih, već neke druge koje su važne oštećenim porodicama da razumeju pozadinu ovog strašnog zločina. To je nama potpuno razumljivo, iz tih razloga smo bili saglasni da oštećeni na takav način postavljaju pitanja i sebi daju neke odgovore za kojima tragaju - rekla je Borović.

Irina Borovićfoto: MONDO - STEFAN STOJANOVIĆ

Kako je istakla, ono što je sigurno jeste da "uzrok zločina ne leži u porodici dečaka, već u brojnim faktorima koji se moraju sveukupno sagledati".

- Uzrok leži i u činjenici da se radi o dečaku koji je u vreme zločina bio u ranom adolescentskom dobu i o mnogim faktorima koji su za psihijatre i psohiloge koji treba da rade na ovom slučaju i da iznedre neke zaključke koji mogu da budu od značaja. Žao mi je što se stvorila slika da je jedan roditelj, koji nastoji da bude podsticajan za dete koje je možda nekoliko meseci popustilo u školi, satanizovan i prikazan kao loš roditelj. Mislim da je to loša poruka društvu i mladima u ovako teškoj situaciji - dodala je Borović.

Podsetimo, dečak koji je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je, kao svedok u pkrivičnom postupku protiv svojih roditelja, izneo svedočenje, a potom i odgovarao na pitanja učesnika u postupku. Suđenje njegovim roditeljima zatvoreno je za javnost zbog zaštite interesa maloletnih lica.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs/M.L.)