Foto: Beta/Dragan Gojić

NIJE DOBRO

Temperatura nam pada na nulu, košava nastavlja da urniše Srbiju: Ovakvo vreme čeka nas za vikend

On je saopštio da je košava u pojačanju

Objavljeno: 17.10.2024. 17:41h

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je na svom sajtu kakvo vreme nas očekuje do kraja nedelje. I meteorolog Ivan Ristić je na svom "Fejsbuku" najavio košavu koja će biti najjača u subotu 19. oktobra.

"Nastavlјa se period suvog vremena sa temperaturom u granicama proseka za drugu polovinu oktobra. Maksimalna temperatura do kraja sedmice u intervalu od 16 do 21 stepen, samo će u Negotinskoj Krajini u subotu biti malo hladnije. U Beogradu će biti malo i umereno oblačno uz umeren, povremeno i jak jugoistočni vetar.

Najniža temperatura će biti oko devet stepeni, a najviša dnevna oko 20 stepeni. U košavskom podrujču (Vojvodina, Pomoravlјe i Podunavlјe) biće sunčano, od danas do nedelјe uz umeren i jak jugoistočni vetar. Košava će biti najjača u subotu", stoji u prognozi RHMZ.

I meteorolog Ivan Ristić oglasio se na svom "Fejsbuk" profilu. On je saopštio da je košava u pojačanju.

"Najviša temperatura od 15 do 20 stepeni Celzijusovih, za vikend uglavnom oko 15 stepeni. Od ponedeljka spajanje azorskog i sibirskog anticiklona, mnogo manje vetra i manji porast temperatura, gde ne bude magle maksimumi ponovo oko 20 stepeni Celzijusovih. Jutra prohladna sa minimalnom temperaturom od 5 do 10 stepeni, po pojedinim kotlinama i dolinama reka maglovito najniža temperatura blizu nule.

Prema kraju meseca centar anticiklona se pomera na zapad prema Britaniji, a mi ćemo biti pod uticajem Sredozemnog ciklona, koji će doneti kišu na Balkanu. Usled prodora hladnijeg vazduha kiša će preći u sneg na planinama višim od 1.500 metara. Krajem oktobra i početkom novembra maksimumi uglavnom od 10 do 15 stepeni i ulazimo polako sve dublje u jesen", naveo je Ristić.

(Espreso/Mondo/)