Sernik, Foto: Printscreen/youtube/Mniamniuśne

POLJSKA KUHINJA

Tradicionalni poljski kolač po receptu iz 17. veka: Kremasta poslastica sa laganim filom i bezbroj varijanti

Veruje se da je Sernik nastao u 17. veku, kada je kralj Jan III Sobjeski doneo recept posle pobede nad Turcima u bici kod Beča

Objavljeno: 17.10.2024. 15:14h

Sernik je tradicionalni poljski kolač od sira, sličan čizkejku, i jedan od najstarijih i najvoljenijih deserata u toj zemlji. Čuvena gastronomska platforma Taste Atlas upravo ga je proglasila najboljim na svetu.

Veruje se da je Sernik nastao u 17. veku, kada je kralj Jan III Sobjeski doneo recept posle pobede nad Turcima u bici kod Beča.

Ukoliko volite da isprobavate ukuse različitih kuhinja, probajte i ukrajinsko slatko pecivo.

Danas postoji mnogo varijanti ove poslastice, neke podrazumevaju pečenje, druge ne, ali se najčešće pravi na sloju mrvičastog testa. Često se u sernik dodaje suvo grožđe, čokoladni sos ili voće, a jedna od najpopularnijih varijanti ovog kolača za osnovu ima biskvit, dok je odozgo prekriven želeom i voćem.

Recept za Sernik

Potrebno je:

Kora:

- 200 g mlevenog keksa (digestivnog ili plazma keksa)

- 100 g putera, otopljenog

Fil:

- 500 g krem sira (najbolje je koristiti sir sa visokim procentom masti)

- 200 g šećera

- 3 jaja

- 200 ml pavlake za kuvanje

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 1 kašika brašna

Priprema:

U posudi pomešajte mleveni keks i otopljeni puter dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smesu utisnite u dno kalupa za tortu (prečnika oko 24 cm) i stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.

U velikoj posudi mikserom umutite krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jaja jedno po jedno, muteći nakon svakog dodavanja. Dodajte pavlaku za kuvanje, ekstrakt vanile i brašno, i sve dobro sjedinite.

Izvadite kalup sa korom iz frižidera i prelijte fil preko kore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C oko 60 minuta, ili dok sredina kolača ne postane čvrsta.

Isključite rernu i ostavite kolač unutra još 1 sat da se postepeno hladi. Nakon toga, izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

Bonus video:

(Espreso/zenablic/T.M.)