Foto: Beograd.rs

Kultura

U ovoj ulici u Beogradu se nalazi muzej Paje Jovanovića: Dela jednog od najvećih srpskih slikara (FOTO)

U opusu poznatog slikara izdvajaju se portreti znamenitih ličnosti, koji se nalaze u okviru postavke Muzeja

Objavljeno: 17.10.2024. 15:02h

Dela jednog od najvećih srpskih slikara nalaze se u Muzeju u centru našeg grada.

Stvaralaštvo Paje Jovanovića pripada akademskom realizmu, a posetioci Muzeja u Ulici kralja Milana mogu videti neke od njegovih najpoznatijih radova.

– Prolaskom kroz ambijentalnu postavku posetioci se upoznaju upravo sa Pajinim najznačajnijim delima, odnosno prate njegovu raskošnu biografiju koja izlazi iz okvira samog slikarstva, a taj narativ kreće od Pajinih ranih radova koji nastaju tokom njegovih studijskih putovanja na području Balkana – kaže Teodora Popadić, istoričarka umetnosti.

foto: Beograd.rs

U opusu poznatog slikara izdvajaju se portreti znamenitih ličnosti, koji se nalaze u okviru postavke Muzeja.

– Postavka se dalje nastavlja u pravcu Pajinog portretnog slikarstva koje čini galerija reprezentativnih portreta, značajnih ličnosti, visoke bečke aristokratije, ali i srpskih državnika. Naročito se ističu portreti Vlade Ilića, predsednika beogradske opštine druge polovine tridesetih, i radna verzija portreta kraljice Marije Karađorđević – navodi istoričarka umetnosti.

foto: Beograd.rs

Lik supruge Paje Jovanovića, Hermine Muni Dauber, bio je inspiracija za mnoga njegova dela.

Muzej Paje Jovanovića predstavlja vernu repliku njegovog stana u Beču, pa se tako osim umetnikovih radova, mogu videti i njegovi lični predmeti i nameštaj.

– Prostor je dodatno oplemenjen, komadima nameštaja iz Pajinog bečkog stana, odnosno ateljea, dekorativnim kao i ličnim predmetima koji su pripadali samom umetniku – dodaje Popadić.

foto: Beograd.rs

Muzej Paje Jovanovića nastao je iz bogatog legata koji je umetnik poklonio Muzeju grada Beograda pedesetih godina 20. veka. Otvoren je 1970. godine, i od tada čuva sećanje na velikog srpskog, ali i evropskog slikara.

Obilazeći Muzej, posetioci mogu da vide umetnikova najznačajnija dela, kao i da se upoznaju sa njegovom bogatom biografijom.

Bonus video:

(Espreso/Gradonačelnik.Beograd.rs)