Vojni avioni, Foto: EPA / Andy Rain

NOVI INCIDENT

Nemci presreli Ruse! Hitno dignuti borbeni avioni, drama na nebu iznad Baltičkog mora

Zadnji incident poslednja je u nizu ruskih špijunskih aktivnosti u blizini osetljivih evropskih lokacija

Objavljeno: 17.10.2024. 14:37h

Nemačka je podigla borbene avione kako bi presrela ruski izviđački avion "iljušin Il-20" koji je leteo iznad međunarodnih voda u Baltičkom moru, između otoka Rigen i danskog Bornholma, navodi se u saopštenju nemačkog vazduhoplovstva.

Nemačko vadzuhoplovstvo se aktiviralo nakon što je ruski avion otkriven bez plana leta ili radio komunikacije, lansiravši dva Eurofightera sa aerodroma Rostok-Lage kako bi uspostavili vizuelni kontakt.

Ruski "iljušin-20", koji se često koristi za radijsko izviđanje, redovno prikuplja obaveštajne podatke o zemljama NATO-a, piše nemački portal Aero.

U zadnje dve godine, nemački avioni često presreću ruske špijunske avione, svake tri do četiri nedelje.

Zadnji incident poslednja je u nizu ruskih špijunskih aktivnosti u blizini osetljivih evropskih lokacija, piše Njuzvik.

Krajem septembra NATO avioni su presreli još šest ruskih aviona za samo dva dana.

Bilo je i letova ruskih bespilotnih letelica iznad osetljivih oblasti u Nemačkoj, kao na primer u avgustu kada su uređaji leteli iznad zatvorene nuklearne elektrane u Šlezvig-Holštajnu, što je navelo nemačke tužioce da pokrenu istragu o sabotaži.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da piloti zemlje "redovno lete iznad međunarodnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora i Tihog okeana" i da se letovi obavljaju iznad međunarodnog vazdušnog prostora.

Bonus video:

(Espreso/ Newsweek/ Prenela: T.M.)