Radijator, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

zvanično počela grejna sezona

Grejanje je počelo, a neki Beograđani se žale da su im radijatori i dalje hladni: Ovo nemojte zaboraviti da uradite

Rekonstrukcija toplovoda uzrokovala je poremećaj u radu distributivnog sistema u delu Novog Beograda

Objavljeno: 17.10.2024. 12:04h

Grejna sezona počela je u utorak, ipak, pojedini građani Beograda putem društvenih mreža požalili su se da su im radijatori i dalje hladni, a kako za "Blic" navode iz Beogradskih elektrana, za to postoji razlog.

Kako su iz Beogradskih elektrana rekli za "Blic", u utorak od 6 časova su isporučivali toplotnu energiju potrošačima. Prvog dana grejne sezone nije bilo sistemskih poremećaja u proizvodnom i distributivnom sistemu. Međutim, zbog povoljnih vremenskih uslova, a u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, odnosno Pravilima o radu distributivnog sistema daljinskog grejanja, u 10:45 sati prekinuta je isporuka toplotne energije.

Toplanafoto: Printscreen Youtube / RTV Krusevac

Kada se prekida isporuka toplotne energije

"U skladu sa pomenutim aktima, isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može da bude prekinuta u slučajevima povoljne temperature spoljašnjeg vazduha. Prekid isporuke se obavlja kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od dva sata", naveli su oni.

Kako navode, ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.

Prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata.

"Naime, sve toplotne predajne stanice, kojih u sistemu daljinskog grejanja ima više od 9.000, su automatizovane, imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta i mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju. Kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni Celzijusa, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat. S obzirom da tada objekti ne preuzimaju toplotnu energiju, ne postoje uslovi za proizvodnju i distribuciju toplotne energije potrošačima", kažu iz Beogradskih elektrana.

Radijatorfoto: Zorana Jevtić

Deo korisnika na Novom Beogradu bez grejanja

Kako su pojasnili, u toku remontnog perioda obavljena je rekonstrukcija dela toplovodne trase na Novom Beogradu i prilikom starta grejanja uočen je poremećaj u radu na magistralnom toplovodu M4. Kako bismo zaštitili distributivni sistem, predajne stanice i kućne grejne instalacije i obezbedili sigurnost u snabdevanju korisnika, neophodno je postepeno rešavanje uočenog poremećaja. Zbog toga, delu korisnika na grejnom području Novog Beograda nisu bili topli radijatori. Naime, iz tog magistralnog toplovoda snabdevaju se potrošači iz dela blokova 62 i 64, A bloka, naselja Savada, Belvil i New Minel (Tošin bunar 270 i 272), kao i u naselje Bežanijska kosa, kao i blokovi 49, 57, 59 i 60. Očekuje se da će neophodna intervencija na toplovodu biti kompletno obaljena u narednih nekoliko dana", pojasnili su iz ovog preduzeća.

Kome prijaviti kvar i šta se smatra kvarom

Iz Beogradskih elektrana kažu da se toplotnom energijom snabdeva više od 22,5 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, odnosno više od 360 hiljada stanova korisnika, te da je za stabilan rad tako velikog energetskog sistema neophodno nekoliko dana postepenog i veoma pažljivog opterećivanja postrojenja zbog prelaska iz stacionarnog - hladnog u dinamički - topao režim rada.

"Upravo iz tog razloga apelujemo na sve potrošače da u prvim danima grejne sezone na brojeve telefona Servisnog centra grada Beograda 11-0-11 prijavljuju isključivo curenja vode iz instalacija i kada cele zgrade nisu snabdevene toplotnom energijom", naveli su oni.

Prioritet u otklanjanju kvarova imaju potrošači koji prijavljuju curenje vode iz instalacija, kao i negrejanje celih objekata.

Poskupele cene grejanja

Od ove grejne sezone u Beogradu će cene grejanja poskupeti za 8.92 odsto. Kako je objasnio Vukić, to je oko 11 dinara po kvadratnom metru stana.

Na primer, za stan od 60 kvadrata, cena grejanja će biti veća za oko 700 dinara.

"Fiksni deo se odnosi na održavanje sistema, cevi, mreža i tako dalje, a varijabilni deo se odnosi na energente, vodu, gas, struju i tako dalje", kaže direktor JKP Beogradske elektrane.

Koliko traje grejni dan i kada toplane greju bez prestanka

Kako navode iz Beogradskih elektrana, grejni dan traje od 6 do 22 časa, a nedeljom i praznicima (11. novembar, 15. i 16. februara) od 7 do 22 časa.

Pri niskim spoljašnjim temperaturama vazduha u cilju zaštite energetskih objekata i opreme sistema daljinskog grejanja ili postizanja propisanih temperatura, komunalno preduzeće je dužno da produži grejni dan ili da neprekidno snabdeva tarifne kupce toplotnom energijom, a da pri tome racionalno gazduje energijom.

Grejanjefoto: EPA/TOLGA AKMEN, Aleksandar Stojanović, beta dragan gojić

Snabdevanje toplotnom energijom se ne prekida u noći između 31. decembra i 1. januara, između 6. i 7. januara i između 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature vazduha kojom se obezbeđuje održavanje propisanih temperatura.

Ukoliko je temperatura spoljašnjeg vazduha izmerena u 18 sati niža od 1 stepen Celzijusa i prognozirane temperature spoljašnjeg vazduha u vremenu od 22 do 6 sati niže od 0 stepeni Celzijusa, grejanje traje kontinuirano 24 časa.

Koje su propisane temperature u stambenim objektima

Beogradske elektrane dužne su da u stambenim prostorijama postižu i održavaju sledeće temperature:

  • u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, predsobljima, degažmanima i kuhinjama 20 stepeni Celzijusa
  • u toaletima (poseban) 15 stepeni
  • kupatilima (posebna i sa toaletom) 22 stepena
  • garažama 5 stepeni
  • ateljeima 20 stepeni Celzijusa
  • stepeništa i hodnici van stanova se ne greju

Dozvoljeno odstupanje temperature u odnosu na propisane je jedan (+ /-) stepen.

Kada su u pitanju poslovne prostorije, propisane su sledeće temperature:

  • kancelarije 20 stepeni Celzijusa
  • toalet 15 stepeni
  • hodnici i komunikacije 18 stepeni
  • magacini 10 stepeni Celzijusa

Kome se obratiti za zamenu radijatora

Zamenu radijatora obavlja vlasnik stana o svom trošku.

Uslugu pražnjenja instalacija prilikom zamene radijatora ili bilo koje intervencije na kućnim grejnim instalacijama vlasnik stana plaća na šalterima JKP Beogradske elektrane u Direkciji za snabdevanje toplotnom energijom u ulici Cara Dušana 141, u Zemunu.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)