Dr Saša Milićević, Foto: Youtube printscreen/Nova S, RINA

praktični saveti

Trenutno vladaju Rotavirusi, stomačni virus i boginje: Doktor otkriva za Espreso kako da zaštitite decu na jesen!

Dr Milićević kaže da roditelji mogu razlikovati infekciju od klasične alergije na osnovu njenih simptoma...

Objavljeno: 17.10.2024. 19:38h

Dolaskom jeseni prehlade i virusi su svakodnevna pojava kod dece, pogotovo kod mališana koji borave u kolektivu. Virusne infekcije koji napadaju sinuse, pluća i želudac se jako brzo šire i zbog toga bi roditelji trebali da obrate pažnju na nekoliko stvari kako bi uspešno zaštitili svoju decu od ovih pošasti, tvrdi pedijatar i pulmolog dr Saša Milićević.

"Trenutno vladaju stomačni virusi i to Rotavirusi, Adenovirusi i Norovirusi. Pored njih zastupljeni su i respiratorni virusi kod dece. Kod dece se javljaju i varičele poznatije kao i "ovče boginje". Ranije se znalo tačno, u kom periodu godine se javljaju ovi virusi, bilo to leto ili zima, međutim to više nije tako. Sada se oni mogu pojaviti kod dece tokom bilo kog godišnjeg doba", priča dr Milićević za Espreso.

Kako kaže, povratkom dece u vrtić počela je najezda epidemija ovih virusa, i kod njih se najčešće javljaju simptomi upala sluznice nosa i grla, ali je povećan i broj upale ušiju.

"Kod dece predškolskog uzrasta pojavljuju se upale sluznica nosa, grla, ali i upala ušiju. Pored tih upala, deca oboljevaju i od bronhitisa, a jedan od glavnih uzroka su nagle promene vremena i temperatura. Međutim, sa druge strane treba uzeti u obzir da ambrozija "preživljava" i da su kod dece česte pojave alergija usled ambrozije. Roditelji tu često prave grešku i ne razlikuju alergiju od infekcija", kaže on.

Dr Milićević kaže da roditelji mogu razlikovati infekciju od klasične alergije na osnovu njenih siptoma kao što su: curenje iz nosa, svrab u očima, malaksalost, kašljanje i kijanje.

"Pored primera alergija i respiratornih infekcija, može se uzeti i primer koronavirusa. Deca nekada ni sama ne znaju da imaju koronu. Zašto je to tako? Vremenom se korona "pripitomila" pa sama proizvodi simptome kao i kod gripa. Zbog toga su nekada roditelji u zabuni koje oboljenje njihovo dete zapravo ima", tvrdi Milićević.

Pregled plućafoto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog toga, veoma je važno da roditelji urade bris usta i nosa deteta kako bi proverili da li dete ima virusnu ili bakterijsku infekciju", dodaje on.

"Roditelji bi trebali da odvedu decu da urade bris usta i nosa. Bris usta i nosa je jako bitan jer on pokazuje da li dete ima virus ili bakteriju. Ako dete ima temperaturu, bilo bi najbolje da roditelji dete ne šalju u kolektiv, odnosno u školu. Virusi i bakterije se jako brzo šire i prenose sa tela na telo, tako da bi to moglo dovesti do zaražavanja ostale dece. Ali, naravno, pitanje je da li roditelji danas zbog svakodnevnog posla mogu da ostave decu kući i da ih ne vode u vrtić", kaže dr Milićević.

Naročito je važno, ukoliko su članovi porodice, baka, deka, otac ili majka imali koronu, da dete bude odvedeno kod pedijatra ne bi li se otkrilo da li i ono ima koronu.

"Najčešći oblici virusa su banalni virusi poput Rinovirusa, ali treba biti oprezan jer kod dece se dešava da se na virusnu infekciju često "nakalemi" bakterijska infekcija. Kada dete ima virusnu infekciju ono je najčešće malaksalo i ima slab imunitet, ali kada pored toga dođe i do bakterijske infekcije onda to može da pravi ozbiljne zdravstvene probleme kod deteta. Roditelji bi zbog toga trebali da detetu ispiraju nos fiziološkim rastvorom koji na taj način ubija veći broj bakterija", zaključuje doktor.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso/Miloš Dojčinović)