Kosta Kecmanović, Foto: Privatna arhiva/Kurir, Tamara Trajković, Petar Aleksić

odgovara na pitanja

"Ne želim da vidim slike dece i čuvara koje sam ubio, nije mi prijatno": Kosta Kecmanović danas opet svedoči!

Maloletnik koji je odlučio da svedoči protiv roditelja ispričao je da se ne seća u koga je pucao u učionici, a na pitanje da li želi da vidi foto dokumentaciju, odgovorio je da ne želi jer mu "nije prijatno"

Objavljeno: 17.10.2024. 08:22h

Dečak ubica koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja škole tokom saslušanja u istrazi odbio je da pogleda foto-dokumentaciju, odnosno slike ubijenih u masakru koji je priznao da je počinio.

Kako Kurir nezvanično saznaje, on je na pretnodnom saslušanju pred Višim sudom u Beogradu izjavio da u potpunosti ostaje pri iskazu koji je tada dao.

"Nije mi prijatno"

- Nisam video slike posle 3. maja prošle godine - rekao je, prema nezvaničnim informacija, tokom ispitivanja maloletni ubica.

Na pitanje "da li želi da ih pogleda", dao kratak odgovor:

- Ne želim da ih vidim, nije mi prijatno.

Odgovor: Ne sećam se toga

Na konkretno pitanje majke jednog od ubijenih učenika "zbog čega je ubio njeno dete", rekao je da "nije voleo da pomaže drugima". - Kada ga je suočila sa činjenicama da njen sin ne samo da je bio talentovan i omiljen u društvu, već dete koje je pomagalo svakom ko se obratio za pomoć, uključujući i vršnjaka koji ga je ubio, on je odgovorio: "Ne sećam se toga o čemu pričate" - otkriva sagovornik Kurira detalje svedočenja koje je bilo izuzetno potresno za roditelje ubijene dece.

Svedočenje dečaka-ubice u postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zbog toga što nije obezbedio oružje koje je čuvao u stanu, a iz kog je njegov sin počinio masakr, ali i zbog toga što ga je vodio u streljanu i učio da puca, kao i majke Miljane Kecmanović, čiji je DNK nađen na čauri u učionici u kojoj je pucao u vršnjake, trebalo bi da bude nastavljeno danas. Kao i prethodno suđenje, na kom je dečak počeo svedočenje protiv roditelja, današnje će biti održano u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu u koju će dečak-ubica u sanitetu u pratnji policije biti prebačen s klinike u kojoj boravi od 3. maja 2023. godine.

- Pitanja bi danas trebalo da nastave da mu postavljaju roditelji žrtava. On je na početku prethodnog suđenja odlučio da svedoči protiv roditelja, iako po zakonu kao najbliži srodnik nije bio u obavezi. Tokom svedočenja za sudskom govornicom pravio je duge pauze pre nego što je davao odgovore, koji su najčešće bili kratki, ali konkretni. Svedočeći o majci, rekao je da je ona stalno tražila da bude u svemu najbolji, da se ljutila i vikala kada to nije bio i da je i zbog toga bio ljut na nju. Veoma je važno i to što je rekao da je njeno ponašanje uticalo da učini zlo, ali i to da je kroz odgovore na pitanja naveo da se 3. maj ne bi dogodio da nije imao očeve pištolje - navodi sagovornik Kurira.

Pre zločina, prema sopstvenom priznanju, išao je sa ocem u streljanu i popustio je u školi "jer je bio zaljubljen i nije puno mislio o obavezama".

Uzeo dva pištolja

Podsetimo, u iskazu pri kom je ostao na suđenju, kako je Kurir pisao, opisao je da je 1. maja prošle godine uzeo dva očeva pištolja i stavio ih u školski ranac. Poneo je, kako je naveo, i 92 metka i "planirao sve da ih iskoristi". Priznao je da je planirao da zakasni na prvi čas da bi učenici bili u učionici, ali i da je kada je došao u školu oklevao na trenutak, ali da je onda započeo krvavi pir. - Dok sam bio u učionici, nisam video u koga pucam. Nisam nikoga prepoznao pre nego što sam povukao oroz. Rečeno mi je da je profesorka ranjena, tako da znam da je bila u učionici, ali je nisam tada prepoznao - rekao je, navodno, maloleni ubica.

Stravično: Pravio plan ubistva i skicu škole

Dečak-ubica je na saslušanju priznao i da je prvi korak u planiranju jezivog masakra bilo "pravljenje skice škole".

- Skicu škole i plan ubistva sam napravio za svojim radnim stolom. Možda dve ili tri nedelje pre samog događaja. To je bio prvi korak u planiranju ubistva. Napravio sam i spisak dece za koju bi mi bilo ok da pucam u njih, ali se spisak popeo na 22 ili 23 imena, pa sam od njega odustao - rekao je u jezivom iskazu dečak-ubica.

Na pitanje da li je pucao više u dečake ili devojčice, on je odgovorio: - Bilo je... Bilo je svejedno. Iako mi je poznato da ima više pogođenih devojčica.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)