Sarma, Foto: Printscreen/youtube/Uvek Ukusno

STARE CAKE

Samo prave domaćice znaju tajnu najbolje sarme: Detaljan vodič za pripremu najslasnijeg jela od kiselog kupusa

Donosimo vam savete uz koje će vam ovo jelo redovno ispasti baš dobro.

Objavljeno: 16.10.2024. 20:35h

Dok svaka porodica ima jela koja su im omiljena i koja uvek u ovo doba godine sa zadovoljstvom sprema za svoje najbliže, jedno jelo je ipak neizostavan deo u svakoj srpskoj kući - sarma.

Kako sezona kiselog kupusa uveliko traje, mnoge domaćice dele svoje recepte za razna jela: podvarak, sam kiseli kupus, a i mnogima omiljene nam sarme.

Donosimo vam savete uz koje će vam ovo jelo redovno ispasti baš dobro.

Ne stavljajte jaje

Stariji recepti su tražili da se u smesu mesa i pirinča doda jaje kako bi se sve bolje povezalo, međutim, sada se ovo ne preporučuje kako punjenje ne bi bilo previše tvrdo. Takođe, kada kupujete meso, pokušavajte da izbegnete već pripremljene smese, već je napravite sami.

Odnosi i vrste mesa

Odnosi opet zavise od ukusa, neki klasici su pola svinjetina, pola govedine (govedina ako imate sreće), a ako niste preterani ljubitelj svinjetine, povećajte sadržaj govedine na 80%. Posebno je dobra kombinacija svinjsko meso zameniti komadom slanine ili slanine koju sameljete zajedno sa mesom.

foto: Printscreen/ TikTok/ vanya.travels

Pirinač

Pirinač je tradicionalni dodatak punjenju i ne bi trebalo da ga bude previše jer stvrdnjava smesu. Nije potrebno prethodno ga kuvati, jer se sarma dugo kuva, potrebno je da se stavi da nabubri u vodi (desetak minuta) pre dodavanja u meso. Možete odrediti količinu odoka, ali ne bi trebalo da bude više od 25% količine mesa. Kao varijantu, slobodno pokušajte da zamenite pirinač drugom žitaricom, kao što su kus-kus, bulgur ili mekinje.

Kiseli kupus je važan!

Uz meso, ono što čini sarmu je kiseli kupus. Čuveni su Varaždin i Ogulin i Futoški. Svaki od njih ima svoju posebnost, u Ogulinu su listovi tanki i glavica zbijena, u futoškom glavice su krupnije i okrugle, a varaždinski kupus ravniji i gušći i tvrđi, a listovi imaju izraženije vene. Bez obzira koju vrstu koristite, važno je proveriti kiselost, pa odvojene listove oprati pod vodom kako se sarma ne bi prekuvala.

Svinjska mast

"Ukus” sarme biće prefinjeniji ako koristite domaću mast, a smesu možete začiniti sa malo belog luka i bibera. Slobodno dodajte i malo belog vina.

Zaprška, da ili ne?

Nema odgovora na večito pitanje da li koristiti prah (pečeno brašno na masti, često sa dodatkom paprike). S jedne strane, pomaže da sos bude gušći, a sa druge strane nutricionisti će vam savetovati da ga izbegavate. Kao kompromis, predlažemo zamenu spreja sa svinjskim butom. Osim što će dati bogatiji ukus, udebljaće jelo (zbog kolagena kojim je koža bogata).

foto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

Slaganje

Prilikom slaganja tepsije na dno stavite mast, slaninu i malo rendanog kupusa. Zatim počnite da ređate sarme tako da budu naslagane jedna do druge bez slobodnog prostora - ako ima, napunite je suvim mesnim dodacima i rendanim kupusom. Kako je svaki red gotov, na vrh dodajte kupus. Kada potrošite materijal, podlijte tečnošću da prekrije prst, i stavite da se kuva na laganoj vatri nekoliko sati. Od začinskih nota, sarmu obavezno prate lovor i biber u zrnu. Nema sarme bez pire krompira kao standardnog priloga, a ljubitelji sarme kažu da je najbolje ako odleži bar jedan dan

Za sarmu će vam trebati: 1-2 glavice kiselog kupusa (oko 2 kg) 600 g goveđe lopatice 200 g slanine, 1 kašičica ljute crvene paprike, 150 g pirinča ili drugih žitarica, 3 čena belog luka, 2 luka, 100 g slanine, 250 g suvih rebara, 1 svinjski but, 60 g čvaraka, 50 g masti, 60 ml suvog belog vina, 2-3 lovorova lista, 1 kašika bibera u zrnu, so i biber.

Priprema: Sameljite meso i slaninu. Na tiganj stavite jednu kašiku masnoće i prodinstajte luk, zatim beli luk, sklonite sve sa ringle, stavite paprike i sve izmešajte. Podlijte sa malo vina i dodajte u smesu. Dodajte pirinač. Probajte smesu i posolite i pobiberite po potrebi. Ostavite da odstoji dok ne pripremite kupus. Iz kupusa izvadite peteljku i odvojite listove, po potrebi probajte kiselinu (tako ćete uraditi i sa rendanim delom kupusa). Na dnu lista isecite trougao da biste uklonili tvrdi deo lista (žicu), stavite smesu na sredinu lista (ne previše ni premalo – nabubriće zbog pirinča) i počnite da motate list. Nakon što umotate meso ivice listova ispod, nastavite da rolate i palcem pritisnite ivice da se formira sarma.

Na dno šerpe stavite mast, malo rendanog kupusa i slaninu i počnite da slažete sarmu. Praznine popuniti suvim mesom i kupusom, pošto je red gotov, dodati rendani kupus, malo čvaraka i nastaviti dalje. Kada je šerpa gotova, dodajte preostale začine i prelijte vodom tako da bude 2-3 cm iznad sarme, sve protresite i kuvajte poluotvoreno na najnižoj vatri nekoliko sati. Protresite lonac s vremena na vreme. Poslužite uz pire krompir.

Bonus video:

(Espreso/zenablic/T.M.)