Aleksa Stojmenović, Foto: Printscreen

Potvrđena optužnica

"Predstoji nam još teža borba": Majka ubijenog Alekse (25) se oglasila nakon podizanje optužnice

Dragana je u pismenom obraćanju potvrdila da je optužnica za smrt njenog sina potvrđena

Objavljeno: 16.10.2024. 20:18h

"Napokon su pale maske i istina je pobedila. Konačno smo dočekali istinu iako smo to znali od samog početka. Predstoji nam još teža borba, ali nećemo odustati", ovako je Dragana Nikolić, majka Alekse Stojmenovića iz Aleksinca, koji je 16. maja 2021. godine preminuo od povreda zadobijenih na rođendanskom slavlju, prokomentarisala potvrđivanje optužnice protiv trojice mladića koji su učestvovali u kobnoj tuči.

Inače, Viši sud u Nišu potvrdio je optužnicu protiv O. P. za tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom i Z.T. i M.S. koji se terete za učestvovanje u tuči tako da su stvoreni uslovi da suđenje za smrt mladog Aleksinčanina posle tri godine počne.

Dragana je u pismenom obraćanju potvrdila da je optužnica za smrt njenog sina potvrđena.

- Apelacioni sud je odbacio sve žalbe koje su podnete i vratio optužnicu Višem sudu koji je optužnicu i potvrdio. Smatram da su manipulacije i laži dovele do toga da se proces oduži jer je tokom tri i po godine bilo mnogo pokušaja da se krivica svali na sve i svakoga kako bi pravi krivac izbegao odgovornost. To nam je nanosilo bol i neizmernu tugu jer su u javnost iznošeni detalji samog ubistva, počev od snimaka nadzornih kamera, pa čak i podaci iz obdukcionog nalaza. Nijedna kazna nama ne znači jer neće vratiti Aleksu, ali borićemo se do zadnjeg da krivac dobije najvišu moguću - napisala je majka tragično nastradalog mladića.

Neutešna majka se tokom proteklih godina u više navrata obraćala medijima prenoseći svoje osećaje zbog nenadoknadivog gubitka.

- Aleksa je bio dečko kome ovo nikako nije smelo da se dogodi. Neko ko je bio oličenje osmeha, dobrote, lepote, duhovitosti, poštenja, vaspitanja nije trebalo da doživi ovakvu sudbinu. Taj ko se drznuo da nam ga uskrati, ubio je nas desetine. Deca nam se rađaju, žene, udaju bez muzike, što je za nas bilo nepojmljivo. Aleksa je dobio sestrića koji s ponosom nosi njegovo ime. Na žalost, mali Aleksa nikada neće upoznati ujaka i nikad neće saznati kako je to biti najvoljeniji sestrić na svetu. Život ide dalje, ali naši životi su puni tišine, tuge, tame. Poneki tračak svetlosti se pojavi i obasja naše ugašene živote, ali više ništa nema smisla bez njega. Ono što bi donelo koliko toliko neki mir i tu trunku svetlosti našim usahlim dušama jeste pravda za njegovo ubistvo. Zato pozivamo naše pravosuđe da fer i korektnim postupcima doprinesu tome da Aleksina, a i naše duše konačno pronađu mir - poručila je Dragana.

Aleksa Stojmenovićfoto: Printscreen/instagram

Optužnica protiv trojice mladića prvi put je podignuta je 15. aprila 2022. godine, ali je 9. decembra iste godine vraćena na dopunu istrage. Tužilaštvo je nakon što je postupilo po nalogu suda ponovo optužilo O. P. 14. marta 2023. godine, ali je jula iste godine nakon preispitivanja optužnog akta Viši sud odlučio da je ponovo vrati tužilaštvu i naloži da se istraga ponovo otvori. Tužilaštvo je postupilo i po ovom nalogu i nakon sprovedenih radnji tokom dopune istrage po treći put podiglo optužnicu početkom maja. Viši sud je potvrdio optužnicu 4. septembra, ali je branilac okrivljenog M.S. advokat Miroslav Ristić iskoristio pravo na prigovor Apelacionom sudu zbog čega nije stupila na pravnu snagu. Kako nam je potvrdio advokat, njegov prigovor je odbijen, tako da je optužnica postala pravnosnažna čime su stvoreni uslovi da suđenje počne.

- Koliko znam, jedino sam ja od branilaca podneo prigovor na optužnicu koji je odbijen. Iz tog razloga sam juče podneo Višem javnom tužilaštvu u Nišu predlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivičnog dela za mog klijenta. Očekujem da će ga tužilaštvo prihvatiti jer je činjenično stanje jasno, moj klijent nije ni dotakao Aleksu Stojmenovića, oni su bili dobri drugovi, već je samo učestvovao u tuči. Posledice tog događaja njega jako pogađaju pa se nadam da će tužilaštvo to uzeti u obzir prilikom odlučivanja o mom predlogu - kazao je Ristić i dodao da suđenje još nije zakazano.

Za tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom, za šta se tereti O. P, Krivični zakon predviđa kaznu od dve pa do 12 godina zatvora.

Bonus video:

Espreso/Telegraf/M.L.