Donald Tramp i Kamala Haris, Foto: EPA/Erik S Lesser, EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

šokirao kao nikad do sad

Tramp sam sebi dao nadimak da bi privukao žene: Kamala Haris ostala u neverici kad je čula šta je ispalio u javnost

Pa da li je realan čovek?! Kamala odmah reagovala kad je čula

Objavljeno: 16.10.2024. 17:20h > 17:22h

Bivši američki predsednik i aktuelni kandidat Republikanske stranke na predstojećim američkim izborima koji će se održati 5. novembra 2024. godine, Donald Tramp, proglasio je sebe "ocem vantelesne oplodnje" nakon mitinga koji je održan u gradskoj većnici u Pensilvaniji.

Poznato je da su se njegovi stavovi o abortusu našli pod intenzivnim kritikama protivničkog tabora. On je ranije govorio negativno o abortusu, a sada pokušava da umiri situaciju i zadrži ženske glasače na svojoj strani, govoreći o pitanjima reproduktivnog zdravlja.

Tokom svog izlaganja dotakao se i priče o vantelesnoj oplodnji kao praksi koju je svesrdno prihvatio, nakon što je sud u konzervativnoj saveznoj državi Alabama ove godine doneo odluku da su "embrioni nerođena deca" i da je abortus zabranjen.

- Zaista smo stranka koja podržava vantelesnu oplodnju - rekao je Tramp gostujući kod voditeljke Haris Folkner na Foks njuzu.

- Mi želimo fertilizaciju i to je cela priča i demokrate pokušavaju da nas napadnu zbog toga, a mi smo više za to nego što su oni. Zato smo u prednosti - istakao je Tramp.

Donald Trampfoto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

- Ja sam otac vantelesne oplodnje - dodao je on.

Bivši američki predsednik nije pružio dodatno obajšnjenje šta ta njegova izjava znači.

Njegova protivnica na izborima, Kamala Haris je napisala na društvenim mrežama:

"Donald Tramp sebe smatra ocem vantelesne oplodnje".

- O čemu on to priča? Njegove zabrane abortusa ugrožavaju prava ženama širom države i on nema prava da govori o vantelesnoj oplodnji - rekla je ona.

Presuda u Alabami postala je žarište opšte rasprave oko reproduktivnih prava. Vrhovni sud države proglasio je zamrznute embrione decom i da svako ko ih uništi može biti odgovoran za nezakonitu smrt.

Kamala Harisfoto: AP Photo Jacquelyn Martin

Trampova alternativa postavljanju sopstvene politike o abortusu, i tačka u kojoj život počinje, bila je da kaže da je to pitanje o kojem treba da odlučuju države.

Ipak, on je takođe iskoristio gradsku većnicu da kaže da su neke države otišle predaleko i da su "previše stroge" u ograničavanju abortusa. Obećao je da će propisi na neki način biti prerađeni, ne iznoseći dalje detalje.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/V.M/Preneo: V.Š)