NEPREVAZIĐENE
Naše bake su imale caku za najvazdušastije krofne, a ovakve ih svi pamtimo: Jedan sastojak sve menja (recept)
Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austrougarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima,
Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa.
Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austrougarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima, piše Zadovoljna.rs.
Njihov maslac naše bake zamenile su svinjskom mašću i upravo je to napravilo najveću razliku u odnosu na one recepte koje danas možete da probate na ulicama Beča ili Berlina.
Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim, od pistaći krema, do orea i vanile, kod kuće i dalje najviše volimo one starinske, prazne, ili jednostavno punjene džemom, kremom, čokoladom.
No, bilo da preferirate stare domaće krofne ili pak moderne verzije krofni bez kvasca, suština ostaje ista – ovo je neponovljiv ukus odrastanja koji nas uvek obuzme nostalgijom.
A evo kako su ih pravile naše bake.
Sastojci:
500 g brašna
60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)
250 ml mleka (mlako)
2 kašike šećera
2 žumanca
2 kašike masti
1 kašičica vanilin šećera
1 prstohvat soli
Šećer u prahu za posipanje
Ulje za prženje
Priprema:
Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa 1 kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto.
Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom i pređite na sledeći korak.
Sa strane sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i preostalo mleko, zatim u velikoj činiji pomešajte brašno, vanilu i so, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.
Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 – 1,5 sati, ili dok se ne udvostruči u veličini.
Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu za krofne ili čašu, izrežite krugove.
Stavite izrezane krugove na pobrašnjenu tacnu, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.
U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja za prženje krofni (na oko 175°C). Pržite krofne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Pazite da ne prepunite tiganj kako bi se krofne ravnomerno pržile.
Nakon prženja, stavite krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.
Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak.
Bonus video:
(Espreso/021/T.M.)