Rastoke, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

IDEALNA DESTINACIJA ZA JESEN

Nestvarni biser prirode koji Hrvati čuvaju daleko od očiju javnosti: Ovo mesto kriju kao zmija noge, a prelepo je!

U konkurenciji od 54 turistička sela, Rastoke su 2023. proglašene najlepšim na svetu

Objavljeno: 16.10.2024. 13:52h

Krajem prošle godine selo Rastoke je proglašeno najlepšim turističkim selom na svetu, ali je i dalje ostalo jedna od najbolje čuvanih "tajni" hrvatskog turizma.

U konkurenciji od 54 turistička sela, Rastoke su 2023. proglašene najlepšim na svetu.

Reč je o pravom dragulju, čiju je lepotu prepoznala UNWTO, specijalizovana agencija UN koja se bavi globalnim turizmom, i učinila ga jednim od najpotentnijih aduta Hrvatske za turizam koji ne traje samo u letnje vreme.

Naime, Rastoke su možda i lepše tokom jeseni i zime, a ovaj potencijal još nije u potpunosti iskorišćen.

Drugim rečima, zaboravite na velike gužve – tamo će vas i dalje dočekati mir, priroda i spokoj pored slapova, navodi Tportal.

Rastoke foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Rastoke, koji su poznati i kao „male Plitvice“, turisti najčešće svraćaju upravo na putu prema slavnom Nacionalnom parku Plitvička jezera, ali se ne zadržavaju – a ovo mesto zaista vredi da dođete bar na jedan ceo dan i stopite se s tom idilom.

Bajkoviti vodopadi kao zaštitni znak mesta

Rastoke su smeštene u blizini grada Slunja, u Karlovačkoj županiji. Nalaze se na mestu gde se reka Slunjčica uliva u reku Koranu, stvarajući bajkovite slapove, brzake i jezerca.

Mesto je poznato po svojim tradicionalnim mlinovima, prelepim pejzažima i starim kamenim kućama, u čijem okruženju je lako zaboraviti na sve brige i stres.

Na sat i po od Zagreba

Od Zagreba je udaljeno svega sat i po vožnje (od Rijeke oko dva i po sata, a od Splita tri i po), i idealna je destinacija za jednodnevni izlet tokom jeseni, kada je sve obojeno u nijansama žute, narandžaste i crvene boje.

Ukoliko se zaputite u rastoke, u svoj dnevni plan obavezno uračunajte šetnju pored Slunjčice, poznate po svojoj očaravajućoj tirkiznoj nijansi, a za one željne uzbuđenja, lokalna ponuda nudi opcije poput avantura kajakom i raftinga, najma bicikla i odlaska u sportski ribolov.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)