Izrael, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

nema kraja ubijanju i uništavanju

Biće pakleno, pred svetom je novo razaranje i krvoproliće: CNN objavio najnovije informacije!

CNN je, kako navodi, zatražio komentar od Ministarstva odbrane, ali ne iznosi više detalja s tim u vezi

Objavljeno: 16.10.2024. 12:58h

Izrael ima spreman plan za odgovor na napad koji je Iran 1. oktobra izveo na tu zemlju, javlja danas CNN pozivajući se na dobro upućen izvor.

CNN je, kako navodi, zatražio komentar od izraelskog Ministarstva odbrane, ali ne iznosi više detalja s tim u vezi.

Izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, uveravaju SAD da će protivudar na Iran biti ograničen na vojne mete, a ne na naftna ili nuklearna postrojenja, navodi neimenovani izvor.

Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Iran je lansirao desetine raketa u pravcu Izraela u znak odmazde za ubistvo lidera libanske grupe Hezbolah, Hasana Nasralaha, političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijeha, i drugih lidera, a Netanjahu je obećao da će Iran "platiti" za taj napad, podseća CNN.

I juče se vodila polemika oko potencijalnih napada na nuklearna postrojenja. Pentagon povukao potez

Dva američka zvaničnika izjavila su juče da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena veruje da je dobila garancije Izraela da neće napasti iranska nuklearna, ni naftna postrojenja, u vreme kada teži da odgovori na iransku baražnu raketnu vatru 1. oktobra.

Administracija takođe veruje da je slanje protivraketnog odbrambenog sistema THAAD u Izrael i oko sto vojnika da njime rukovode ublažilo donekle zabrinutost Izraela za moguću iransku osvetu i bezbednosna pitanja uopšte.

Pentagon je u nedelju objavio da će razmeštanje tog sistema pomoći jačanju izraelske protivvazdušne odbrane posle iranskog napada dronovima balističkim raketama u aprilu i oktobru, navodeći da je ono odobreno na osnovu direktive predsednika Bajdena.

Američki zvaničnici, koji su dali izjavu pod uslovom da ostanu anonimni, su upozorili da uverenje nije čvrsto i da se okolnosti mogu izmeniti.

Iran, ilustracijafoto: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Oni su takođe pomenuli da su ranija izraelska ispunjenja obećanja bila pomešana i često odražavala domaću politiku Izraela te da nisu ispunila očekivanja Vašingtona.

Najnoviji primer je iz septembra kada su izraelski zvaničnici rekli američkim kolegama da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdraviti inicijativu za prekid vatre Libanu, koju su predvodile SAD i Francuska.

Izraelska vojska je tada izvela veliki vazdušni udar u kojem je ubijen vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)