Košava, Foto: Beta/Dragan Gojić

istine i zablude o košavi

Košava stvara nervozu i agresiju? U narednom periodu će dominirati, udari u ovim delovima Srbije biće 100 km na čas

U Srbiji obično duva pred promenu vremena, i kako je jugoistočni vetar uglavnom je toplog karaktera, a može da bude i hladna, kao što se sada očekuje

Objavljeno: 15.10.2024. 23:45h

Od četvrtka 17. oktobra u pojedinim delovima Srbije očekuje se da duva jak olujni vetar – košava, sa udarima od čak 100 kilometara na čas! Meteorolog Ivan Ristić je najavio njen početak u drugoj polovini dana i za „Blic“ kaže da se hladna - anticiklonalna košava očekuju u Podunavlju i Pomoravlju.

- Košava će od četvrtka duvati prvenstveno u Banatu i Pomoravlju. Hladna košava koja nam stiže preko Vlaške nizije je inače karakteristika jeseni 70-80-tih godina prošlog veka kada je u oktobru dolazilo do prodora hladne vazdušne mase. Naime, iz Vlaške nizije hladan vazduh krene prema nama u vidu košave. Očekuje se tri dana olujnog vetra, u Vršcu će dostizati najverovatnije i 100 km/h, u drugim košavskim područjima manje, a početak sledeće sedmice donosi njeno slabljenje – kaže Ristić.

Kako nastaje košava u Srbiji

Podsetimo, kako je „Blic“ ranije pisao, olujna i orkanska košava je često pominjana i u srpskim pesmama i za nju se vezuju razna narodna verovanja.

Šta je istina, a šta zabluda objasnili su meteorolozi i prema njihovim rečima „u pitanju je slapovit vetar koji duva na udare, što znači da nema konstantno jaku brzinu, već na mahove“.

Nastaje zbog različite raspodele u vazdušnom pritisku. Da bi duvala potreban je nizak vazdušni pritisak zapadnije od našeg područja, tačnije da se formira ciklon iznad centralnog i zapadnog Mediterana, a istovremeno da iznad istočne Evrope, pre svega iznad Rusije ili Ukrajine, ili oblasti Karpata, bude visok vazdušni pritisak, odnosno, centar anticiklona.

Istine i zablude o košavi

Najsnažnija je ujutru?

Istina je da najsnažnija ujutru, u jutarnjim satima! Spada u vetrove koji duvaju sa planine, ali je u isto vreme i vetar koji tokom dana menja intenzitet, i najsnažnije duva između pet i deset časova. Duva pri površini zemlje, ne većoj od 2.000 metara u visinu.

Uvek duva 3, 7 ili 21 dan?

Zabluda je da duva uvek 3, 7 ili 21 dan. Koliko će košava da traje zavisi od raspodele vazdušnog pritiska. Zabeležene su i košave koje su trajale samo jedan dan, ali postoje podaci i da je duvala oko mesec dana.

Košavafoto: Beta/Dragan Gojić

Košava može da traje i samo jedan dan, ali i mesec dana

U Srbiji obično duva pred promenu vremena, i kako je jugoistočni vetar uglavnom je toplog karaktera, a može da bude i hladna, kao što se sada očekuje. Često se javlja u zimskom periodu godine.

Najduže je duvala:

  • ceo mesec u februaru 1972. godine i u oktobru 1953. godine
  • 27 dana je duvala 1951. godine
  • 23 i 24 dana je duvala tridesetih godina prošlog veka. 1934. i 1935. godine

Najjača je u Banatu?

Najjače duva u Banatu ili Beogradu?

Istina je da je najjača u Banatu! Košava ne duva u celoj Srbiji, samo u određenim delovima zemlje, i to, pre svega, u Banatu, zatim u Pomoravlju, Podunavlju, Braničevskom okrugu i u Beogradu.

Epicentar košava u Srbiji je jug Banata, ali je ona dosta jaka i u već navedenim područjima, a udaljavanjem od tih mesta njen uticaj slabi. Dok u tim delovima duva košava, u istom trenutku u Timočkom kraju i Negotinskoj krajini duva potpuno drugačiji vetar, jako slab, zapadni i severozapadni.

Najjači udari vetra zabeleženi su u:

  • Vršcu januara 1987. godine - 173 km/h, a u novije vreme u februaru 2014. godine, kada su iznosili 170 km/h
  • Beogradu je 17. oktobra 1976. godine imala udare od 35,9 metara u sekundi (130 km/sat)

Uvek donosi hladno vreme?

Zabluda je da uvek donosi hladnoću! Košava ima topli karakter, ali može da bude i hladnog karaktera i tada ima više istočniji pravac, a onda može da donese i drastičan pad temperature.

Da li će imati više jugoistični ili istočni pravac, a samim tim da li će doneti više porast temperature ili zahlađenje, zavisi, od raspodele pritiska. Ako je kišovito vreme biće toplija, a kada je suvo onda je hladna. Duva brzinom preko 5 metara u sekundi, ali su udari vetra mnogo jači, mogu dostignuti brzinu od 10, 15, 20 metara u sekundi, mogu biti olujni, a na jugu Banata su se događali i orkanski udari vetra i od 150 i više kilometara na čas.

Stvara nervozu i agresiju?

Istina je da ljude čini nervoznima i agresivnima? Prema bioprognozama, kada duva košava očekuje se da posledice osete osobe koje imaju osetljiv nervni sistem.

Nervozna ženafoto: Profimedia

Njena prednost je što kada duva u hladnom delu godine čisti zagađeni vazduh, a mana joj je prevelika brzina i što stvara subjektivni osećaj zimi da je još hladnije.

Bonus video:

(Espreso/Blic/M.L.)