Medenjaci, Foto: Printscreen/youtube/moj.kolačić

STARINSKA POSLASTICA

Neodoljivi medenjaci sa glazurom po receptu naših baka: Starinska poslastica čarobnog ukusa vraća u detinjstvo

Medenjaci su starinski kolači čiji ukus podseća na detinjstvo.

Objavljeno: 15.10.2024. 20:30h

Ovi kolači se vrlo lako i jednostavno prave. Uglavnom ih domaćice spremaju za praznike, te budu u raznim bojama i šarama. Neverovatno su ukusni i meki.

Donosimo vam recept za omiljenu poslastcu - medenjake sa glazurom:

Za testo je potrebno:

oko 550 g brašna

165 g meda

60 g šećera u prahu

250 g margarina ili putera

1 jaje

1 prašak za pecivo

malo cimeta

Za glazuru:

1 belance

250 g šećera

foto: Printscreen / instagram / le_ricette_della_nonna

Priprema:

Za početak je potrebno zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte med i šećer, mešajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte omekšali margarin pa mešajte, zatim umešajte jaja. Mešajte pa dodajte polovinu brašna i cimet. Mešajte pa umešajte prašak za pecivo i skoro svo brašno. Potrebno je da zamesite meko testo koje će biti lepljivo. Po površini pospite brašno, razvucite teso pa modlom vadite medenjake. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite 8 do 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj činiji umutite belance sa šećerom, da dobijete glazuru. Prelijte glazuru pa ostavite medenjake u frižideru da se stegnu. Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/nportal/T.M.)