STARINSKA POSLASTICA
Neodoljivi medenjaci sa glazurom po receptu naših baka: Starinska poslastica čarobnog ukusa vraća u detinjstvo
Medenjaci su starinski kolači čiji ukus podseća na detinjstvo.
Ovi kolači se vrlo lako i jednostavno prave. Uglavnom ih domaćice spremaju za praznike, te budu u raznim bojama i šarama. Neverovatno su ukusni i meki.
Donosimo vam recept za omiljenu poslastcu - medenjake sa glazurom:
Za testo je potrebno:
oko 550 g brašna
165 g meda
60 g šećera u prahu
250 g margarina ili putera
1 jaje
1 prašak za pecivo
malo cimeta
Za glazuru:
1 belance
250 g šećera
Priprema:
Za početak je potrebno zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte med i šećer, mešajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte omekšali margarin pa mešajte, zatim umešajte jaja. Mešajte pa dodajte polovinu brašna i cimet. Mešajte pa umešajte prašak za pecivo i skoro svo brašno. Potrebno je da zamesite meko testo koje će biti lepljivo. Po površini pospite brašno, razvucite teso pa modlom vadite medenjake. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite 8 do 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj činiji umutite belance sa šećerom, da dobijete glazuru. Prelijte glazuru pa ostavite medenjake u frižideru da se stegnu. Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/nportal/T.M.)