Zgrada Beogradske zadruge, Foto: beograd.rs

ZGRADA BEOGRADSKE ZADRUGE

Ovo je jedna od najlepših građevina u Beogradu: Znate li istoriju zgrade Beogradske zadruge?

Beogradska zadruga osnovana je 1882. godine u cilju pomaganja srednjem staležu, naročito zanatlijama i malim trgovcima

Objavljeno: 15.10.2024. 17:06h

U Karađorđevoj ulici se nalazi spomenik kulture izuzetne lepote.

Zgrada Beogradske zadruge izgrađena je 1907. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića. Za potrebe izgradnje ove građevine, prvi put je u Beogradu korišćen armirani beton, tada najmoderniji građevinski postupak.

U centralnom delu zgrade koji se nalazi u smeru ka Karađorđevoj ulici smeštena je na vrhu velika kupola, a ispred kupole nalazi se figura Žene koja štiti četiri dečje figure. Na fasadi se u središnjem delu zgrade ističu i skulpture: Žena sa košnicom i Muškarac sa svitkom, a nad ulazom u zgradu nalazi se maska Merkura.

Beogradska zadruga osnovana je 1882. godine u cilju pomaganja srednjem staležu, naročito zanatlijama i malim trgovcima.

Unutrašnjost građevine se u arhitektonskim krugovima ističe po lepoti, a u prostorijama zgrade nalaze se umetnička dela poput skulpture Afrodite sa dva amora, kao i dekorativni slikarski radovi na zidovima, koji su rad Franje Valdmana.

foto: beograd.rs

Gradnja ove monumentalne zgrade počela je 1905. godine kako bi Beogradska zadruga dobila svoj prostor. Beogradska zadruga se uselila u ovaj objekat nakon završetka radova 1907. godine i nalazila se ovde do 1944. godine, kada je prestala da postoji. Kasnije se u ovoj zgradi nalazio Geološkogeofizički zavod „Jovan Žujović”.

Zgrada Beogradske zadruge je od osnivanja više puta rekonstruisana, a poslednji put je renovirana 2014. godine.

foto: beograd.rs

Zbog svoje lepote, ali i važnosti, ova zgrada je 1979. godine proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Danas je neformalni naziv ovog objekta „Zgrada Geozavoda” i predstavlja spomenik kulture. Poznata je i kao mesto u kom se organizuju proslave, jer se u svečano dekorisanoj sali na prvom spratu nalazi restoran.

Velelepno zdanje u Karađorđevoj ulici je jedan od simbola Beograda, koji se ističe po lepoti, ali i kulturno-istorijskoj vrednosti.

Bonus video:

(Espreso/gradonačelnik.beograda/M.L.)