Emir Kusturica, Foto: Profimedia

POTRESNO

"Sve što sam voleo je umrlo u ratu" Emir Kusturica tajno posetio rodni grad, pa se osvrnuo na najteže momente

Reditelj Emir Kusturica otkrio je da je tajno posetio svoj rodni grad pre tri godine i to prvi put nakon rata devedesetih godina.

Objavljeno: 15.10.2024. 15:58h

Reditelj Emir Kusturica otkrio je da je tajno posetio svoj rodni grad pre tri godine i to prvi put nakon rata devedesetih godina.

- Tajno jedne večeri otišao sam u Sarajevo da proverim da li je isti broj stepenica koje sam opisao u knjizi, kojima sam se penjao do osnovne škole "Hasan Kikić", i da vidim da li je ta kuća koja mi je sevala u snovima ili u nekim radnjama koje su bile vezane za nju veća ili manja od tog što sam ja zamislio - kazao je Kusturica.

On je dodao je da je to bilo čudno zato što je bila noć pa je sve bilo "prigušeno".

FOTO: Milos Tesic/ATAImages
FOTO: Foto: Miloš Dojčinović
FOTO: Printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Tanjug / Dragan Kujundžić
FOTO: Aleksandar Jovanovic Cile

- Nije bilo dovoljno svetla, ali je bilo mnogo manje nego što je, recimo, jedna slika u dnevnim novinama... Kada je izašla moja prva knjiga, oni su nešto reagovali na to pa je u Vremenu izašlo... Te stepenice su bile slikane nekim širim objektivom pa je to izgledalo kao da se penješ na Trebević, na neko izletište. Međutim, kada sam došao tamo i ugledao te stepenice, to su bile kamene stepeničice koje nisu imale, kako bih rekao, kao kad odeš u Atinu pa vidiš mesto koje je zapravo napravljeno po meri čoveka. Kad odeš u Akropolj, odjednom vidiš sve. Tamo je to ličilo... Izazvalo je neku setu. U toj percepciji, taj prostor je mnogo lepši u snovima nego u svojoj realnosti - ispričao je reditelj.

Na pitanje novinara šta bi se dogodilo kada bi se posle svega vratio u Sarajevo, Kusturica kaže da je najveći problem u tome što je emocionalno blokiran.

- Većina onoga što sam voleo umrlo je u ratu. Što se tiče odlaska... Znate, jednom sam sanjao da sam u kolima i da se krijem... Ja sam tamo odrastao, napravio sam tamo dva filma i počeo sam da živim u Sarajevu. I onda bi neko mogao da pita kako to da ne želim da se vratim. Jednostavno bih tamo otišao bez ikakve emocije. Grad čine oni koji su tamo. A u ovih 20 godina mnogo toga se promenilo i stvorio se novi sistem vrednosti u koji se ja ne uklapam - rekao je Kusturica za "Agape".

Bonus video:

(Espreso/blic/T.M.)