Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

JU, JU

Milanović besan kao ris, Hrvat ovo nije mogao da prećuti: Ovakvog ga nismo skoro videli, evo o čemu je reč!

On je svoje nezadovoljstvo podelio u objavi na društvenoj mreži Facebook

Objavljeno: 15.10.2024. 15:38h

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je osudio Izrael zbog višestrukih napada na mirovnjake UN koji se nalaze na granici između Liban i Izraela i deluju u okviru misije UNIFIL-a.

On je svoje nezadovoljstvo podelio u objavi na društvenoj mreži Facebook, koju vam prenosima u celosti:

- "Osuđujem višestruke napade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) kojima se krši međunarodno pravo i ugrožavaju životi pripadnika UNIFIL-a čija je misija čuvanje mira i bezbednosti na tom području. Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a i jedino što zaraćene strane, uključujući Izraelske odbrambene snage, moraju učiniti jeste da odmah zaustave svaki oblik napada i pritiska na misiju UNIFIL-a.

Kao što je upozorio i Savet bezbednosti UN, pripadnici i objekti mirovnih snaga UN-a nikada ne smeju da budu meta napada. Zadatak je pripadnika UNIFIL-a da brane međunarodni mir i bezbednost na tom području, odnosno da osiguraju puno sprovođenje rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libana i Izraela. Pripadnici UNIFIL-a nastoje da spreče eskalaciju sukoba, dok napadi Izraelskih odbrambenih snaga na njih, na žalost, onemogućuju napore UNIFIL-a i direktno doprinose širenju tog sukoba.

U misiji UNIFIL-a nalazio se jedan pripadnik OSRH, njegovo učestvovanje u misiji je završeno i u toku je organizacija njegovog sigurnog povratka u Hrvatsku. O upućivanju pripadnika OSRH koji bi trebao da ga zameni u misiji UNIFIL-a odlučićemo naknadno, vodeći pre svega računa o bezbednosnoj situaciji" - poručio je Milanović.

Bonus video:

(Espreso/ T.M.)