STARA RECEPTURA
Recept za sarmu iz 1952. posvađao Balkan: Zbog jednog sastojka domaćice su odlepile, dodajete li i vi ovo?
Starinska receptura za omiljeno balkansko jelo uspelo je da ''posvađa'' ljude sa naših prostora i to samo zbog jednog neobičnog sastojka
Svi dobro znamo da Balkanu nije potreban veliki razlog za svađu na društvenim mrežama, ali jedan argument sada poprima prilično velike razmere. Pitanje je – stavljate li jaje u sarmu ili ne?
Naime, jedni tvrde da se jaje stavi u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi, pak, protestuju i tvrde da jaje nema šta tražiti u sarmi.
Ukoliko ste ljubitelj domaće i učestalije verzije, imamo recept za pravu srpsku sarmu sa rebrima.
Stavljate li jaje u sarmu?
Ako je suditi po „metežu” na internetu, glasniji su oni koji smatraju da jaje treba da ide u sarmu. A rasprava je dobila zamah nakon što je hrvatski portal 24sata.hr objavio recept iz kuvara iz 1952. godine po kome u sarmu ide jaje. Inače, recept ide ovako:
Sastojci:
1 – 2 glavice kiselog kupusa (u zavisnosti od veličine)
Fil za sarmu:
1/2 kg seckanog junećeg mesa,
1/2 kg seckanog svinjskog mesa,
4 velike kašike suve slanine isečene na sitne kockice,
2 velike kašike masti,
1 sitno seckani crni luk (mora da se isprži žuto),
1 celo jaje ,
1 velika kašika soli,
1/2 velike kašike bibera,
6 velikih kašika pirinča
Preliv:
5 velikih kašika masti,
3 velike kašike brašna,
1 velika kašika paprike,
2 do 3 litre supe od suvog mesa ili vode
1 litra izrezanog kiselog kupusa,
2 velike kašike soli
Priprema:
Sve što je navedeno pod ‘Sarma fil’ treba dobro izmešati u posudi. Sa svake glavice zelja skinite listove i malo isecite rebra, da budu tanji, a da se list ne povredi. Na dlan stavite list kiselog kupusa, a na list kašiku ovog nadeva. Na strani ruke gde je mali prst, preklopite kraj lista. Kraj lista koji je najbliži računu, primite i umotajte fil. Ostao je još jedan kraj koji nije umotan. Pritisnite to prstima. Lagano poprskajte, zalijte vodom ili supom, dodajte seckano zelje, posolite, prokuvajte, stavite sarme na zelje, poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiseo, dodajte jednu ili dve kocke šećera, a ako imate surutke umesto vode.
Bonus video:
(Espreso/krstarica/T.M.)