Pinđur, Foto: Printscreen/Youtube/ Šašava varjača

obratite pažnju

Originalan recept za pinđur iz bakine sveske: Ni ajvar mu nije ravan, ukus je vanvremenski

Između njih postoje razlike, a u nastavku vam donosimo originalni recept za pravljenje pinđura.

Objavljeno: 15.10.2024. 14:49h

Bilo da ste ljubitelji pinđura ili ajvara ovaj recept će vas oduševiti.

Između njih postoje razlike, a u nastavku vam donosimo originalni recept za pravljenje pinđura.

Sastojci

FOTO: Printscreen/Youtube/ Šašava varjača
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

4 kilograma crvene paprike za ajvar

2 kilograma oljušten paradajza

1/2 glavice belog luka

1 veća veza peršunovog lista

2 ravne kašike soli

4 kašike šećera

2,5 dl ulja

1/2 dl sirćeta

2 feferone (opciono)

Priprema

Operite ili prebrišite paprike i spremite ih za pečenje. Ako imate uslove, možete da ih ispečete na roštilju ili vreloj plotni, a ukoliko niste u mogućnosti, slobodno ih ispecite i u rerni dok ne porumene.

Vruće paprike ostavite sa strane da se malo ohlade i da se "potpare" kako bi kožica mogla lakše da se oguli sa njih.

Kada oljuštite paprike i očistite od peteljki i semenja, iseckajte ih na sitne komadiće. Nemojte da ih meljete.

Paradajz oljuštite i iseckajte.

Ugrejte ulje u dublju šerpu i stavite sitno seckani beli luk da se prodinsta nekoliko trenutaka, a potom dodajte i paradajz. Dinstajte dok se ne pretvori u kašu.

Dodajte seckanu papriku, iseckan peršunov list, sirće, so, šećer, i ukoliko volite ljuto, seckane feferone.

Zatim sve kuvajte oko jedan sat dok smesa ne dobije finu gustinu.

Napunite tegle pripremljene za zimnicu i hermetički zatvorite.

Ovo je mera za oko tri kilograma pinđura, po želji udvostručite ili smanjite količinu.

(Ona.rs)

(Espreso/ona/Prenela PV)