Fudbalska reprezentacija Bugarske, Foto: Ben Majerus / sportspress.lu / imago sportfotodienst / Profimedia

ludilo

Novi skandal u komšiluku: Bugari slavili smrt kralja Aleksandra Karađorđevića!

Prosto neverovatno

Objavljeno: 15.10.2024. 13:34h

Skandal epskih razmera dogodio se pre dva dana u Plovdivu, na utakmici Lige nacija između Bugarske i Luksemburga (0:0).

Navijači reprezentacije Bugarske preko cele tribine imali su morbidan transparent posvećen ubistvu kralja Jugoslavije Aleksandra I Karađorđevića. Na njemu je pisalo "God forgives, Chernozemski doesn’t!".

Ili u prevodu:

- Bog prašta, Černozemski, ne!

Nije poznato da li su država Srbija, njeno ambasadorsko predstavništvo u Sofiji i Fudbalski savez Srbije uložili bilo kakav protest državi Bugarskoj i organima UEFA. Svedoci smo da predstavnici tzv. FS Kosova koriste bilo kakav povod od strane srpskih, ali i navijača nekih drugih država, kako bi tražili sankcije od UEFA, za Srbiju i druge zemlje.

Utakmica između Bugarske i Luksemburga odigrana je 13. oktobra, a kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević ubijen je 9. oktobra 1934. godine u Marselju. Upravo su te istorijske činjenice i vremenska distanca bili povod za sramni transparent pun mržnje prema srpskom narodu i vladaru iz loze Karađorđevića.

Atentat na vladara Kraljevine Jugoslavije izvršio je Vlado Černozemski, bugarski fašista, pripadnik terorističke organizacije VMRO, po direktnom nalogu hrvatskih ustaša i vođa tog nacističkog pokreta Ante Pavelića i Eugena Kvaternika, te prvog čoveka VMRO Vanča Mihajlova. U ubistvo Aleksandra I Karađorđevića, prema istorijskim izvorima bile su umešane pojedine strane sile, a likvidacija vladara Jugoslavije odgovarala je Italiji, Nemačkoj i Mađarskoj, zemljama u kojima su na vlasti bili fašistički i nacistički režimi, te SSSR gde su vladali komunisti. Sve ove zemlje, iz različitih razloga bile su protivnici politike kralja Aleksandra. Italija, Nemačka i Mađarska imale su teritorijalne pretenzije na Kraljevinu Jugoslaviju, dok je monarhija smetala sovjetskim komunistima, pošto je primila nekoliko stotina hiljada Rusa i pristalica ubijenog cara Nikolaja Romanova posle oktobarske revolucije i građanskog rata u Carskoj Rusiji.

Vlado Černozemski, čije su ime ispisali navijači reprezentacije Bugarske i koga slave, bio je pripadnik terorističkog pokreta VMRO. Kao osoba prema pisanju istoričara koji su se bavili njegovom biografijom, bio je slabo obrazovan, niske inteligencije i sa njim je bilo lako manipulisati. Pravo ime atentatora na kralja Aleksandra Karađorđevića i ministra inostranih poslova Francuske Luja Bartua, bilo je Veličko Dimitrov Kerin, rodom iz mesta Kamenica u Bugarskoj. On je ubijen, a francuska policija uhapsila je još trojicu atentatora Hrvate Mija Kralja, Ivana Rajića i Zvonimira Pospišila. Posle ovog atentata, određeni broj Bugara, Makedonaca, Albanaca, Hrvata i protivnika jugoslovenske monarhije,odnosno simpatizera nacizma i fašizma, smatrali su Černozemskog za heroja.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/Aleksandar Radonić/Preneo: A.K.)