Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

U DETALJ

Evo kolike su tačno penzije u zemljama bivše Jugoslavije: Pogledajte samo ove brojke!

Građani smatraju da je za pokrivanje osnovnih životnih troškova potrebno više od 1.000 evra, koji za starije osobe pored hrane i režija uključuju lekove.

Objavljeno: 15.10.2024. 10:47h

Hrvatske penzije su relativno niske u odnosu na razvijene evropske zemlje, ali kako se po mnogo čemu ni ne mogu porediti sa Zapadom ili Severom, dobro je pogledati šta se dešava u zemljama regiona.

Samo nešto bolja situacija sa penzijama je u Srbiji, gde su penzioneri u avgustu u proseku primali 45.703 dinara, odnosno 390,56 evra. Predsednik Aleksandar Vučić već neko vreme obećava da će prosečna penzija porasti na 500 evra, a proteklih godina imali su čak i dvocifrena vanredna usklađivanja, ali to građanima nije mnogo donelo s obzirom na poskupljenja koja su pogodila i susedne zemlji.

Važne razlike

U Crnoj Gori, koja je uvela evro od sticanja nezavisnosti 2006. godine, penzije su prilično blizu hrvatskom proseku. Oni su u avgustu u proseku iznosili 496 evra, pokazuju podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Međutim, ovo je prosečni iznos penzija bez razlika, a odnose se na povoljniji način određivanja visine penzije uveden u avgustu 2020. godine i primenjivaće se do 31. decembra 2030. godine. Osiguranici koji su pravo na penziju stekli od početka 2020. godine ili su pred sticanjem tog prava mogu se opredeliti za preračun penzije iz kojeg se isključuju najnepovoljnije kalendarske godine u toku radnog veka do najviše četvrtine navršenog efektivnog staža osiguranja.

To dovodi do povećanja prosečnih isplaćenih penzija, koje su sa pomenutim razlikama, kao i zaostalim obavezama nakon prethodnog usklađivanja, u avgustu iznosile 515,17 evra. Osim toga, Crnogorci bi ovih dana na račune trebalo da dobiju nešto veće iznose. Naime, u septembru je izvršeno treće ovogodišnje usklađivanje koje je povećalo osnovicu za obračun penzija za 2,4 odsto.

Penzioneri foto: Tamara Trajković

Slovenci imaju najveće penzije

Penzije iz svih ovih zemalja su u proseku niže od hrvatskih, ali ako pogledate zemlje bivše Jugoslavije, Hrvatska još uvek ne dominira u ovoj kategoriji. Naime, penzioneri u Sloveniji primaju znatno više penzija i one su u avgustu u proseku iznosile 897,12 evra.

Međutim, kako pokazuju brojna istraživanja sprovedena u Hrvatskoj, ni to ne bi bilo dovoljno za život. Građani smatraju da je za pokrivanje osnovnih životnih troškova potrebno više od 1.000 evra, koji za starije osobe pored hrane i režija uključuju lekove.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ tPortal/ Prenela: T.M.)