Kupus, Foto: Zorana Jevtić

papreno

Kace će mnogima ostati prazne ove zime: Srbi šokirani cenama kupusa, velike suše dovele do rekordnih cifara

Građani šokirani visokim cenama za omiljeno povrće, zabrinuti za zimnicu

Objavljeno: 15.10.2024. 09:38h

Da bismo za slave i novogodišnje praznike na trpezi imali podvarak, sarmu ili kiseli kupus, sad je vreme da punimo kace. Sudeći po ovogodišnjem prinosu i ceni, postoji opravdana bojazan da će nam kace ostati prazne, jer u Beogradu, cena zavisi od pijace, a može ići i do 200 dinara za kilogram. Uz malo traganja - naći će se i za 120 dinara, ali jeftinije od toga teško.

Ekipa Blica sprovela je ankete širom Srbije i videli kako građani gledaju na cene kupusa.

Anketa u Beogradu

“Nema veze što je poskupeo, bez kupusa nema zime.”

“Ostavljaću kao i prošle godine, oko 30 kilograma neću više.”

“Kupus je skup zato što je bila velika suša, u sezoni sazrevanja on je dosta stradao i zbog toga, ali ja mislim da je 120 dinara, 100 dinara može da bude, nije to skupo”

Malo severnije - tamo gde se uzgaja i naša najpoznatija sorta - futoški kupus, cene malo povoljnije, ali ipak drastično više nego prošle godine.

Futoški kupusfoto: Privatna arhiva

Anketa u Novom Sadu

“150 dinara za kilogram kupusa, 120-130 kg, nikom ne pada na pamet da kiseli pod tim cenama”

“Bez kupusa se ne može, jeste da je ove godine veća cena u odnosu na prošlu , ali mora, sarma je dobra i zdrava za zimske dane”

“Sve je najbolje na ovoj pijaci pa i kupus, kupiću gotov”

Biće da je najjeftinije na jugu zemlje - tamo cene idu do 120 - 130 dinara, što bi značilo da uz cenjkanje može da se prođe i jeftinije.

Anketa u Nišu

“Ne znam koliko je kupus, 100 dinara.”

“Nešto imamo svoje, nešto da dokupimo.”

“Skupo, jeftino, ako hoće čovek da jede i živi, mora da jede, kraj priče.”

“U odnosu na prethodne godine je dosta skuplje, duplo skuplje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.”

“Kupuje se ali u malim količinama, 100-120 dinara je cena.”

Kupusfoto: RINA

Skup je kupus, jer su suše umanjile prinose za 50%, što je automatski podiglo cene. Uz to, kažu proizvođači, poskupela su zaštitna sredstva, energenti, a morali su da angažuju i stručnjake da ih u ovoj netipičnoj sezoni posavetuju.

„Jedan poljoprivredni proizvođač koji se bavi proizvodnjom kupusa, rasadu kupusa je morao da rasadi već između 20. juna ili 20. jula, a možete imati u vidu koliko su temperature bile visoke sa preko 40 stepeni, dakle on je morao svaki dan da zaliva zasad kupusa i to uglavnom tokom treće smene, kako ja volim da kažem, odnosno noću“, objašnjava agronomski stručnjak Goran Đaković.

Nije samo kod nas - skup je kupus i u Hrvatskoj. Tamo košta čak od 2,5 do 4 evra. Zato kada kupujte razmisliste i o sledećem:

„Setite se kad smo nekada kupovali plastične kace, pa su nam 100kg kupusa uz kacu poklanjali, e sad uz 100 kg kupusa, možda dobijete i plastičnu kacu", kaže Đaković.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)