THAAD, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

sve o moćnom sistemu

Amerikanci šalju Izraelu jedno od najmoćnijih protivraketnih oružja! Šta je THAAD koji će dospeti u njihove ruke?

SAD šalju Izraelu moćni antiraketni odbrambeni sistem, uz sto vojnika za njihovu upotrebu

Objavljeno: 15.10.2024. 07:45h

Odbrambeni sistem THAAD jedno je od najmoćnijih američkih vojnih protivraketnih oružja, sposobno da presreće balističke rakete na udaljenostima od 150 do 200 kilometara i sa skoro savršenom stopom uspešnosti u testiranju.

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sistema i presretača, THAAD, što je skraćenica za "Terminal High-Altitude Area Defense", jedini je američki sistem protivraketne odbrane, koji može da presretne i uništi balističke rakete kratkog, srednjeg i dugog dometa kako unutar, tako i izvan Zemljine atmosfere tokom njihove terminalne faze leta i kada padaju na cilj.

THAAD presretači su kinetički, što znači da uništavaju dolazne mete sudarajući se s njima, umesto da eksplodiraju u blizini dolazne bojeve glave, prenosi "CNN".

Prema izveštaju Kongresne službe za istraživanje, američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih svaka sadrži šest lansera montiranih na kamion sa po osam presretača, snažan radarski sistem i komponentu za kontrolu vatre i komunikaciju.

Jedna od tih baterija sada se šalje u Izrael kako bi ojačala njegovu već impresivnu sposobnost da se suprotstavi dolaznim raketama napada Irana na Izrael od 13. aprila i prvog oktobra, potvrdio je Pentagon. Međutim, za to su potrebni američki vojnici na terenu.

Američka vojska će poslati oko sto vojnika u Izrael da upravljaju baterijom, navodi Pentagon.

Iran je obavestio SAD da će se osvetiti za svaki novi napad Izraela", rekao je izvor iz Teherana.

Kroz širok komandno-kontrolni i sistem upravljanja borbom, THAAD baterije mogu komunicirati sa nizom američkih sistema protivraketne odbrane, uključujući sisteme "Aegis", koji se obično nalaze na američkim ratnim brodovima i Patriot sistemima PVO koji su dizajnirani da presreću mete na manjoj udaljenosti.

Zastupljenost ovih sistema u američkoj armiji je daleko veća, što ilustruje važnost koju administracija predsednika Džozefa Bajdena pridaje ovom razmeštanju u Izrael.

THAAD se može brzo rasporediti pomoću teretnih aviona američkog Ratnog vazduhoplovstva kao što su "C-17" i "C-5", ali Pentagon nije dao vremenski okvir kada će on biti aktivan u Izraelu.

Šta čini THAAD tako preciznim?

Ono što THAAD čini tako preciznim je radarski sistem koji obezbeđuje informacije o ciljevima. U pitanju je "Army Navy/Transportable Radar Surveillance radar", ili "AN/TPY-2".

Radarski sistem, koji se može rasporediti zajedno sa raketnom baterijom ili već biti prisutan na brodovima američke mornarice ili drugim instalacijama, može detektovati rakete na dva načina.

U svom režimu naprednog praćenja, konfigurisan je za otkrivanje i praćenje ciljeva na udaljenostima do 3.000 kilometara, dok je u terminalnom režimu usmeren nagore kako bi otkrio ciljeve tokom njihove silazne putanje. Iran je udaljen oko 1.700 kilometara od Izraela.

"THAAD ne bi delovao samostalno u odbrani Izraela i mogao bi delovati kao dodatni odvraćajući faktor od napada", rekao je vojni analitičar Sedrik Lajton, bivši potpukovnik američkog Ratnog vazduhoplovstva.

"Kada se postavi, zapravo će dodati sloj postojećoj izraelskoj vazdušnoj i raketnoj odbrani", dodao je on.

Vrednost jedne baterije odog sistema je oko 800 miloiona dolara.

Bonus video:

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)